Există cineva care să nu fi auzit de Tunul Basilic? Tăticul tunurilor perfecționate de mare putere? Iată incredibila poveste a acestuia.

La ordinul sultanului…

Despre căderea Constantinopolului, numele sub care este cunoscută de-a lungul vremii cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de către Imperiul Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea, a curs multă cerneală… E drept că otomanii aveau o armată uriașă, care se ridica la aproape 100.000 de suflete, infinit mai mare decât cei 7000 oameni ai armatei bizantine. Dar cetatea care avea nu mai puțin de 22,5 kilometri de ziduri fortificate, probabil cele mai puternice din acea perioadă, era greu de cucerit.

Ce metodă a găsit sultanul să rezolve situația? A apelat la ajutorul unui inginer, Urban sau Orban, despre a cărui naționalitate se spune că era … română. Un as în meseria sa, acesta, specialist în construirea de tunuri, arme care în acea perioadă erau o nouă tehnică de luptă a realizat în premieră un tun uriaș, lung de op metri și cu un diametru de 75 de centimeri, căruia i s-a dat numele de turnul Basilic. Interesant este faptul că acest tun avea capacitatea de a lansa un proiectil de 544 kilograme la o distanta de aproape doi kilometri. E drept că tunul lui Urban nu avea precizie de ceasornic, iar arma s-a prăbușit după doar șase săptămâni de la construcție însă turnul Basilic a rămas tăticul tunurilor perfecționate de mare putere care au văzut lumina zilei ulterior. Principiul de funcționare al inginerului a funcționat… perfect.

DESCOPERĂ Cine este sculptorul „Capului lui Decebal”?

Felicia Iederă

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *