O echipa internationala de cercetatori a descoperit o noua proprietate a luminii pe care au denumit-o “self-torque”.

In deceniile din urma, oamenii de stiinta au descoperit ca este posibila rasucirea frontului de unda a unui fascicul luminos, dand nastere unui moment unghiular. Acesta arata cam ca o scara in spirala, cu un fascicul infasurat in mijloc, scrie authenticmagazine.com.

Cand un astfel de fascicul este indreptat catre ceva anume, apare ca o gogoasa stralucitoare. Aceste fascicule sunt considerate a avea un moment angular orbital (MAO), o proprietate care nu depinde de polarizare (in schimb se refera la geometria oscilatiilor electromagnetice).

Cercetatorii au descoperit ca este posibil ca un fascicul de lumina MAO sa prezinte starea denumita “self-torque”. Pe masura ce fasciculul inainteaza, rasucirea lui trece de la un spectru larg la unul ingust, aproape ca un surub. Daca un astfel de fascicul este proiectat pe o suprafata plana, acesta va aparea sub forma de corn sau semiluna.

“In mod remarcabil, in plus fata de multe proprietati bine cunoscute, cum ar fi intensitatea, lungimea de unda si polarizarea, lumina poate fi rasucita si, astfel, poate avea un impuls unghiular”, declara co-autor Carlos Hernandez-Garcia, cercetator principal la Universitatea din Salamanca.

Descoperirea a avut loc intamplator, atunci cand echipa studia fascicule de lumina produse in anumite procese optice de mare putere.

Acestea sunt adesea folosite pentru a genera lumina ultravioleta extrema sau raze X puternice pentru a studia procese moleculare. Echipa a descoperit ca fasciculele de lumina “self-torque” sunt un produs natural al acestor procese.

Comportamentul ciudat al luminii, descris in revista Science, ar putea intr-o buna zi sa conduca la imbunatatirea tehnologiei comunicatiilor si la noi metode de manipulare a obiectelor microscopice.

Aceasta noua stare a luminii este vazuta in foarte putine sisteme in natura si, in general, numai in situatii extreme.

Fizicienii sunt acum interesati sa studieze modul in care se comporta acest tip de fascicule sau daca exista si o aplicatie aparte pentru o astfel de descoperire.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *