Locuitorii a 17 tari, adica 25% din populatia lumii, sunt in situatia de penurie de apa grava, ceea ce inseamna ca in prezent folosesc ultimele rezerve de apa.

Un nou raport, realizat de World Resources Institute (WRI), a masurat riscurile penuriei de apa, ale secetei si ale inundatiilor fluviale. In cele 17 tari, „agricultura, industria si municipalitatile absorb 80% din suprafata disponibila si din apele subterane in cursul unui an mediu”, se arata in raport, scrie green-report.ro.

Aceste tari sunt Qatar, Israel, Liban, Iran, Iordania, Libia, Kuweit, Arabia Saudita, Eritreea, Emiratele Arabe Unite, San Marino, Bahrein, Pakistan, Turkmenistan, Oman, Botswana si India.

„Multe dintre aceste tari sunt deja aride; altele risipesc apa pe care o au. Cateva se bazeaza prea mult pe apele subterane, pe care ar trebui sa le economiseasca pentru perioadele de seceta”, noteaza jurnalistii de la New York Times.

Capitala Mexicului extrage apele subterane intr-un ritm atat de rapid, incat orasul se scuf-unda la propriu, din cauza tasarii pamantului. Capitala Bangladesh-ului, Dhaka, scoate acum apa din acvifere (strat subteran poros) de la sute de metri adancime; iar in India si Pakistan, agricultorii dreneaza aceste acvifere pentru a uda culturi care solicita multa apa, cum ar fi bumbacul si orezul.

„E foarte posibil sa vedem tot mai des Ziua Zero in viitor”, a spus Betsy Otto, responsabila de programul privind apa, din cadrul WRI. „Imaginea este alarmanta in multe locuri din lume”.

Schimbarile climatice reprezinta un risc; pe masura ce precipitatiile devin mai neregulate, furnizarea apei devine mai putin fiabila. In acelasi timp, zilele devin mai calduroase, astfel incat mai multa apa se evapora din rezervoare, dar si cererea de apa creste.

„Penuria de apa este cea mai mare cr1za, despre care nimeni nu vorbeste. Consecintele sale iau forma insecuritatii alimentare, a confl1ctului, a migratiei si a instabilitatii financiare”, a indicat Andrew Steer, PDG al WRI.

„Cand cererea rivalizeaza cu rezervele, chiar mici episoade de seceta – care vor creste odata cu schimbarea climatica – pot provoca consecinte teribile”, precum recentele crize de la Cape Town, Sao Paulo si Chennai, detaliaza institutul.

In prezent, 33 dintre orasele cu peste 3 milioane de locuitori – insumand 255 de milioane de persoane – se confrunta cu situatii extreme privind apa, cu repercusiuni asupra sanatatii publice si serviciilor sociale. In 2030, numarul acesta va ajunge la 45, iar populatia afectata, la 470 de milioane.

Alte 27 de tari figureaza pe lista statelor care prezinta o „penurie hidrica ridicata”. Pe lista intocmita de World Resources Institute, care cuprinde 164 de tari, Romania figureaza pe locul 70, intre Coreea de Nord si SUA.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *