Pana ce nu incepusei sa te rogi lui Dumnezeu, erai tuturor drag. Iar acum, dintr-o data, esti in casa ta ca in mijlocul unei tabere dusmane. Mai inainte vreme te imbatai, si fumai, si mai furai cate putin, si injurai, si trandaveai in zilele lucratoare, si faceai toate celelalte cate sunt urate inaintea lui Dumnezeu si a lumii cinstite. Si totusi, atunci erai drag tuturor din casa. Iar acum, cand ai apucat-o pe calea dreptatii, cinstei si rugaciunii, acum toti au tabarat asupra ta ca un roi de viespi.

Bucura-te, frate, de o suta de ori bucura-te! Oare nu vezi ca in casa voastra se joaca drama Evangheliei? „in aceeasi casa unde pana acum se flecarea despre impozit si saracie si hoti si tainuitori si judecatori, in aceeasi casa au inceput sa se implineasca prorociile evanghelice, scrie ortodoxia.me.

Casa voastra s-a inaltat pana la ceruri, s-a facut scena a dramei evanghelice, a facut legatura cu timpurile apostolilor si mucenicilor. Istoria Bisericii crestine se desfasoara, la scara mica, in casa voastra. Iata prorociile lui Hristos, care s-au implinit de nenumarate ori pe aceasta planeta pamanteasca si care incep acum a se implini si in casa voastra:

Veti fi urati de toti pentru numele Meu, iar cel ce va rabda pana in sfarsit, acela se va mantui (Matei 10, 22).

Si vrajmasii omului vor fi casnicii lui (10, 36). Fericiti sunteti care plangeti acum, ca veti rade. Fericiti veti fi cand va vor uri pe voi oamenii, si cand va vor desparti pe voi si va vor ocari, si vor scoate numele vostru ca un rau pentru Fiul Omului (Luca 6, 21). Amin, amin graiesc voua ca voi veti plange si va veti tangui, iar lumea se va bucura; si voi va veti intrista, dar intristarea voastra intru bucurie se va intoarce (Ioan 16, 20).

Ce poate fi mai deslusit decat aceste prorocii? Iata, ele se implinesc si astazi, langa caminul tau, asupra ta. Ca atare, primeste toate ocarile ca pe niste decoratii. Sa stii ca prigonitorii tai se vor cai; batjocoritorii tai vor tacea, si tu te vei bucura. Astazi esti cel din urma in casa tatalui tau, insa degraba vei fi cel dintai. Iar cei care te prigonesc iti vor sluji. Lucrul acesta e prezis, si s-a adeverit de mii de ori si in mii de locuri.

Pace tie si binecuvantare de la Domnul!

Sfantul Nicolae Velimirovici

Extras din ”Raspunsuri la intrebari ale lumii de astazi. Scrisori misionare”, Ed. Sofia

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *