A fi european nu inseamna a renunta la valorile nationale si nu trebuie sa uitam ca tot ce a existat de valoare in tara asta a plecat de la traditia populara, a declarat maestrul Tudor Gheorghe intr-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Maestrul Tudor Gheorghe subliniaza, in acest interviu de colectie, ca trebuie sa ne protejam valorile traditionale romanesti, pentru ca ele stau la baza identitatii noastre nationale, scrie romaniamatinal.ro.

„Nu sunt individul absurd sa spun: gata, trebuie sa tragem un clopot de sticla peste satul romanesc, sa redescoperim opinca, sa-i vedem din nou pe tarani plini de noroi, nadusiti, transpirati, munciti, nebarbieriti, asudati, nici pe departe. Eu vreau sa intru in ­curtea unui taran roman astazi, indiferent din ce zona a tarii este, sa-i bat in poarta, el sa ma recunoasca, sa ma invite in casa, sa ma intrebe: Domnul Tudor, vreti un pahar cu apa? Cu gheata sau fara gheata? Vreti sa opresc aerul conditionat? Eu vreau ca el sa aiba toate astea, nu ma deranjeaza, dar duminica sa-si puna costumul de sarbatoare, sa-si ia copilasii de mana si sa se duca la biserica. Si duminica dupa masa sa incinga o hora, sa nu uite lucrurile astea! Toate sunt esentiale pentru pastrarea frumusetii si acuratetii poporului roman, caci de aici venim. Da, eu nu am nimic impotriva. Sunt un tip care vrea civilizatie europeana, nu sunt absurd. Europa ne-a dat si ne da lucruri importante, dar ne-a si luat lucruri importante. Ma doare sufletul cand vad ca renuntam la lucrurile noastre de baza. Noi avem valori inestimabile si stam cu gurile cascate si adunam ciurucuri din punct de vedere spiritual. Acest lucru este dureros!”, a explicat Tudor Gheorghe.

Potrivit maestrului, tot ce a existat valoare in aceasta tara a plecat de la traditia populara.

„Incepand de la Eminescu, unde intalnesti elemente populare cate vrei, la Enescu, la Brancusi, deci in tot spatiul artistic noi am rezistat si ne-am impus pe plan international prin autenticitate, prin forta care ne-a venit din capacitatea creatoare. Or a renunta la acest lucru este o aberatie”, a mentionat Tudor Gheorghe.

Maestrul a amintit de greci, unde dansurile traditionale sunt proba de bacalaureat. DIn pacate, romanii nu stiu sa joace dansurile populare.

„Noi trebuie sa invatam un lucru de la greci. La ei nu iei bacalaureatul daca nu stii dansurile traditionale ale grecilor. Se studiaza in liceu. De aceea, oriunde se intalnesc mai multi greci intr-o carciuma, indiferent unde sunt, danseaza si canta imediat, pentru ca ei stiu. Romanii mei mai mult de trei cantece populare nu stiu sa cante si cand ii pui sa joace o hora sau o sarba, se incurca intre ei definitiv. Ar trebui reintrodus ca studiu obligatoriu in scoala, din clasa I, dansul popular. Astfel, cand termini liceul sa stii: o hora, o sarba, o invartita, un brau, din fiecare zona a tarii cate un dans traditional”, a explicat Tudor Gheorghe .

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *