Pe 8 martie a fost deschisa bacania Ninna Mancare Faina pe strada Avram Iancu, din dorinta unei familii de a oferi produse sanatoase, gatite corect si curat, exact cum face bunica acasa, intregii comunitati brasovene.

Ninna Mancare Faina este afacerea familiei Dogaru-Ulieru, cea care in luna septembrie a anuluui trecut a decis sa renunte la capitala pentru orasul de la poalele Tampei. „Eram insarcinata cu Ninna, al doilea copil al nostru, si ne-am dorit sa ii oferim un mediu diferit. Din acest motiv l-am mutat si pe baiatul nostru, Thomas, la scoala aici. Eu si Marius suntem anteprenori asa ca odata mutati ne-am intrebat ce ar fi relevant pentru comunitatea locala. Pentru ca in magazinele de lant totul e impachetat si nu stii exact ce mananci, am vrut sa oferim mancare sanatoasa familiilor care se confrunta cu aceeasi problema”, spune Cristina Dogaru-Ulieru.

Colaboreaza cu producatori locali

Intrucat doreau ca familia lor sa aiba o alimentatie sanatoasa, acestia au inceput sa caute producatori locali. Ba chiar s-au dus sa vada cum anume se fac produsele respective si in ce conditii. „Ne-am dus inclusiv la fabrica de apa minerala si am ajuns sa vedem izvorul din care ieseau bulele. Asa am facut in cazul fiecarui producator local. Acum doua zile, am fost la pastravarie sa vedem cu ce sunt hraniti pestii. Este destul de dificil, pentru ca nu toata lumea te primeste in fabrica sa-ti arate exact ce face el”, povesteste Cristina, conform bizbrasov.ro.

Astfel, familia a ajuns sa adune cativa producatori locali de lactate, carne, oua si legume din judete precum Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Prahova. Inainte de a deschide bacania insa, prietenii si rudele au fost cei care au degustat preparatele acestora. „Se minunau de cat de bune sunt produsele, asa ca ne-am gandit sa reunim toti acesti producatori sub umbrela «Ninna Mancare Faina». Pentru ca avem copii si intotdeauna am vrut sa le oferim ce avem mai bun, am vrut ca si alte familii sa faca acelasi lucru si am descoperit ca sunt foarte multe cu aceleasi asteptari ca noi, care cauta sa consume mancare sanatoasa”, sustine Cristina.

Inspiratia pentru numele bacaniei

Numele bacaniei a venit de la mezina familiei, Ninna, singura din familie care s-a nascut la Brasov, iar locatia de pe strada Avram Iancu pare sa fie mixul ideal pentru afacere, intrucat aceasta este aproape de scoli, clinici si spitale, dar si de blocuri si case. „Am vrut sa dedicam acest spatiu familiilor si copiilor de orice varsta, fie ca sunt oameni maturi sau bunici, pentru ca toti suntem copii in sufletele nostre. Asadar, am dat bacaniei numele fetitei noastre si fiindca am vrut sa fim asimilati cu locul ne-am gandit la un adjectiv local, un atribut care sa arate cat de faina este mancarea de aici la privire, la gust si mai ales pentru sanatate. In amenajarea spatiului am investit in jur de 10.000 de euro, aceasta nu a necesitat insa reparatii sau investitii majore si am facut totul din fonduri proprii”, spune Cristina.

Produse noi si retete imbunatatite, la sugestiile clientilor

Familiile nu au fost singurele interesate de o alimentatie sanatoasa. Odata deschisa bacania, in martie, aceasta a atras deopotriva atat bunici, care cumpara produse pentru nepotii lor, cat si cupluri tinere sau oameni care petrec mult timp facand sport. „Avem foarte multi clienti biciclisti care sunt informati, avizati si pregatiti in domeniul nutritiei. Invatam foarte multe lucruri de la ei si chiar am imbunatatit retetele si am adus produse noi la cererea si sugestia lor. Cu ajutorul cercetarilor pe care ei le-au realiat in domeniu am aflat lucruri noi pe care le-am integrat in bacanie”, afirma Cristina.

„Gatim corect si curat, ca acasa”

Pe langa faptul ca produsele sanatoase pot fi cumparate, familia gateste la vedere, intr-o bucatarie deschisa, folosind ingredientele din bacanie. Astfel, aici se pot gasi placinte, tarte, supe, crema, salate, briose si biscuiti din care doritorii pot degusta inainte de a decide sa cumpere. „Gatim corect si curat, ca acasa, dupa retete traditionale, asa cum gatea bunica. Aici avem tot ce se poate servi la mic dejun, dar si ingrediente cu care poti gati la pranz sau cina. Avem specialitati din lapte de bivolita, capra, vaca si oaie, muschiulet uscat, sunculita, untura, pate de casa, pastrav afumat, siropuri fara zahar, uleiuri presate la rece, oteturi, sosuri, paste integrale uscate lent si verdeturi si legume de sezon bio. In plus, in fiecare zi avem supa crema facuta din ingredientele din bacanie”, spune Cristina.

In cazul in care exista persoane care vor sa apeleze la serviciile familiei pentru a gati in cadrul unui eveniment, aceasta este mai mult decat fericita sa se implice. „Gatim si pentru mici evenimente de familie precum aniversari sau botezuri. Facem impreuna meniul, tartele, salatele, pastele de pus pe paine. Tot ce trebuie ceilalti sa faca este sa-si cheme invitatii, iar de toata partea de mancare ne vom ocupa noi”, sustine Cristina.

Turta dulce pentru cei care au votat

In ziua votului, pe 26 mai, „Ninna Mancare Faina” a pregatit o surpriza pentru cei care vor merge la vot. In singura lor zi libera, duminica, acestia vor veni la bacanie. „Vrem sa incurajam oamenii sa iasa la vot. Daca ne vor arata ca au votat, acestia vor primi din partea noastra o turta dulce cu mesaj si un ceai, o limonada sau o cafea, in functie de preferinte. Pentru noi este mai mult decat o afacere. Vrem sa cream o comunitate, o miscare sociala in jurul efectelor unei alimentatii sanatoase alaturi de implicare civica”, incheie Cristina.

 

 

 

 

 

 

 

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *