„In general, toamna este mai indicat, caci pomul va beneficia de aportul de apa din perioada iarna, iar primavara va porni in vegetatie foarte bine.

Si primavara devreme este in regula, insa in acest caz irigarea pomilor in perioada de dupa sadit este obligatorie”, spune inginerul Savin.

Alegerea pomilor

Alegerea trebuie sa fie cu mare atentie, caci nu toti pomii se potrivesc cu toate tipurile de teren si cu toate tipurile de clima.

Spre exemplu, piersicul si caisul au nevoie de mai multa caldura, deci prefera zonele de campie, sudice, in vreme ce marul, prunul, ciresul sau visinul pot fi cultivati in zone mai reci. De asemenea, spre exemplu, ciresul are nevoie de mai multa apa decat nucul.

De asemenea, se recomanda folosirea a cel putin 2-3 soiuri din aceeasi specie pentru o mai buna polenizare chiar daca s-au creat soiuri autocompatibile.

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi

Dar pe langa toate acestea, distanta la care trebuie sa fie plantati cat si modul sum sunt plantati sunt elemente primordiale. De ce distanta dintre pomii fructiferi este una foarte importanta?

Inainte de a incepe plantarea arborilor fructiferi, trebuie sa stabilesti care va fi suprafata pe care o vor ocupa acestia atunci cand vor ajunge la o varsta adulta. Drept consecinta, va trebui sa stabilesti foarte atent si distanta la care va trebui sa ii plantezi, recomanda stiriactuale.net.

O prea mare densitate de pomi in livada este cea care va favoriza aparitia unor boli sau paraziti. Iar atunci cand distanta este prea mica, pomii vor fi prea aproape unii de altii si nu vor lasa sa treaca lumina.

Asigurand un spatiu vital pentru fiecare pom fructifer, vei asigura dezvoltarea lor armonioasa si pomii tai vor avea cel mai frumos aspect cu putinta, cu cea mai eleganta silueta.

Cum calculam la ce distanta se planteaza pomii fructiferi?

De retinut: prima cifra din exemplele de mai jos (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre randuri iar a doua cifra (4 x 4 metri), reprezinta distanta intre pomii fructiferi.

distanta de plantare pentru pruni : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru meri : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru peri : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru caisi : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru piersici : 4 x 4 metri;

distanta de plantare pentru visini : 4 x4 metri;

distanta de plantare pentru ciresi: 5 x 5 metri sau 5 x 4 metri;

distanta de plantare pentru nuci : 5 x 5 metri.

De retinut: pentru a cunoaste necesarul de pomi pentru o suprafata de teren (mp), impartim totalul suprafetei unde urmeaza sa plantam, la suprafata necesara unui pom fructifer.

Exemplu plantare pruni pe 1000 mp: 1000 mp : 16 mp ( 4 x 4 metri ) = 62, 5 (rezulta un necesar de 62 de pomi).

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *