Măștile de protecţie – Măştile devin obligatorii în tot mai multe judeţe din ţară. Şi asta după ce chiar specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat că purtarea lor reduce riscul de infectare cu COVID-19. O echipă Observator a realizat un exepriment cu mai multe tipuri de măşti pentru a testa eficienţa lor.

„Am un fular în buzunar. Şi de ce nu-l puneţi la gură? Îl pun. Ştiţi că e obligatoriu de azi. Da”.

Dacă va fi prins de poliţişti, acest bărbat riscă o amendă între 2.000 şi 20.000 de lei. Şi asta pentru că de astăzi în judeţul Iaşi trebuie să ai nasul şi gura acoperite în spaţiile publice închise.

„Numai să fie. Uite ce scrie acolo măști nu avem și dincolo la fel. Dar se poate și cu eșarfa. O să încerc. Mai avem în casă 15 măști, suntem trei”.

În Maramureş, în schimb, obligaţia de a purta măşti se aplică pentru toate spațiile publice, nu doar pentru cele închise, scrie observator.tv.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureş: Fiecare poate acasă să-şi confecţioneze o mască artizanală. Una facută în casă: o eşarfă, un fular, o batistă pe care o poate improviza ca şi mască.

Măștile de protecţie – Aşa au şi făcut. Mai ales la sate, femeile îşi folosesc baticul ca să-şi protejeze nasul şi gura. Multe însă şi-au confecţionat măşti din ce aveau prin casă.

„Ştiţi că de astăzi trebuie să vă protejaşţi nasul şi gura? Da. Nu vă e frică de virusul ăsta? Încă cum!”.

Şi la Suceava, de astăzi, oamenii nu mai pot ieşi din case fără să aibă gura şi nasul protejate. Nici aici, oamenii nu se supun regulilor.

„Unde e masca? Am uitat o. Știați că e obligatorie? Știu. Dar e pe hol. Am uitat-o pe hol”.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor a revenit asupra recomandărilor și anunţă că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului. Chiar daca nu sunt la fel de eficiente ca cele chirurgicale.

Alexandra Popescu, reporter Observator: Vom face un experiment cu o flacără. Astfel această flacără nu ar trebui să se stingă în momentul în care suflăm prin masca pe care o purtăm, asta dacă masca este eficientă, desigur. Și vom începe cu câteva alternative pentru măștile chirurgicale. Același experiment îl vom face și cu măști normale. Una din bumbac și una chirurgicală. După câte ați putut vedea, prin aceste două măști nu am putut stinge flacăra, ceea ce înseamnă că sunt eficiente, în timp ce alternativele nu sunt atât de eficiente.

În România vor ajunge opt milioane de măști în această săptămână.

Klaus Iohannis, președintele României: Primim din această săptămână două milioane și jumătate de măști pentru medici, aproximativ cinci milioane de măști de protecție pentru forțele de ordine.

Deși în țări precum Cehia sau Slovenia s-a impus purtarea măștilor, autorităţile cred că o astfel de măsură nu poate fi obligatorie la nivelul întregii ţări cât timp acestea nu sunt accesibile cetăţenilor.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *