Legenda bisericii româneşti – In nordul extrem al Romaniei se afla un monument unic in lume. Biserica jumatate catolica, jumatate ortodoxa din satul botosanean Hiliseu Crisan este veche de 200 de ani si are o legenda care a traversat secolele.

Legenda bisericii româneşti unice în lume – jumătate ortodoxă, jumătate catolică

Tainele Manastirii Voronet. Zece lucruri mai putin stiute despre … La 56 de kilometri de municipiul Botosani, traversand tinutul Dorohoiului, aproape de ultima granita a Uniunii Europene, in nordul extrem al Romaniei langa vestitii Codrii ai Hertei, se afla un sat numit Hiliseu Crisan.

In aparenta pare un sat sarac, tipic nordului uitat al Romaniei, un catun aproape de granita cu Ucraina, unde in afara de animalelele din gospodarii, casele joase din chirpici si cativa tarani luati cu muncile campului sau adunati la crasma nu ar mai fi nimic de vazut.

Pe partea stanga a drumului, dinspre Dorohoi catre Hiliseu Horia, este un monument amplasat chiar la marginea soselei indica existenta unui monument istoric de categoria A, adica de interes national. Pe deal se zareste un monument uluitor prin frumusetea sa: o veche biserica ortodoxa din lemn, frumos decorata, inlantuita de un zid cu sfinti si o clopotnita ce aduce aminte de manstirile catolice ale benedictinilor.

Propriu-zis, pe deal se vede o biserica unicat, asa cum nu se mai gaseste nicaieri in lume si care pentru prima data de la Schisma din 1054, uneste in trupul ei catolicismul si ortodoxia. ”Este biserica jumatate catolica, jumatate ortodoxa. Un unicat, o adevarata bijuterie arhitectonica a unor vremuri de mult apuse”, spune Danut Hutu, directorul Directiei de Cultura din Botosani.

”O imbinare uluitoare de stiluri”

Pe vizitator prima data il intampina masiva clopotnita a lacasului de cult, cosntruita din caramida, pe baza de piatra. Zidurile ca si clopotnita au influente baroce, semanand mai mult a incinta de manastire apuseana si pe care nimeni nu s-ar astepta sa le gaseasca in nordul Romaniei. Pe zid, tot de influenta baroca se afla 13 statui catolice, schulptate direct in piatra. Sunt impozante fiindca sunt facute in marime naturala si ii reprezinta pe cei 12 apostoli alaturi de Iisus Hristos.

Trecand de poarta, tot de influneta catolica, se ajunge in fata unei biserici ortodoxe din lemn, care este defapt inima acestui complex bisericesc. Impresioneaza prin dimensiunile si vechimea ei.

Este o biserica taraneasca de acum mai bine de 200 de ani, ridicata din barne groase de stejar, peste care a fost decorat cu grija lemnul. Acoperita cu dranita si un frumos pridvor facut ”din barda” completeaza aceasta constructie ortodoxa dupa model ucrainian. Un balaur cu doua capete, strajuiesete pridvorul alaturi de cinci rozete, simboluri misterioase, a caror insemnatate sau inteles nu a fost descifrat nici astazi. Dincolo de usile masive de lemn, interiorul bisericii se deschide cu smerenie. Impresioneaza in lumina diafana, lasata sa intre atat cat trebuie de ferestrele inguste, catapeteasma din lemn de tei. Interiorul bisericii din lemn scrie libertatea.ro

”Este un adevarat model al maiestriei artei lemnului aceasta catapeteasma. Este lucrata cu foita de aur si este formata din sapte randuri de icoane in coloane cilindrice, cu sculpturi vegetale, ramuri, frunze si fructe poleite cu aur.”, spune preotul paroh din Hiliseu Crisan, Gabriel Derscariu, care ingrijieste de vechea biserica.

Totodata in interior se afla un jilt boieresc din lemn masiv, impodobit cu icoane si simboluri ciudate, alaturi de un amvon sculptat cu maiestrie in lemn, protejat de un urias vultur sculptat.

”Este o imbinare uluitoare de stiluri. Cand vorbim de stiluri atat de diferite, oricine s-ar astepta sa iasa un kitsch. Nu este vorba despre asa ceva aici. Este arta curata. Mesterii au reusit sa armonizeze aceste doua stiluri diferite in asa masura incat a rezultat o capodopera”, spune Danut Hutu.

Biserica boierului Biserica jumatate ortodoxa, jumatate catolica a inceput sa fie ridicata in anul 1802. Atunci toata tinuturile de pana la Dorohoi apartineau mari familii boieresti Curt. Istoricii spun ca erau mari proprietari de pamanturi, unde cultivau in principal graul rosu, bogatia, tinuturilor Botosanilor. Centrul stapanirii boierilor din familia Curt, unde avea si conacul era satul de astazi Hiliseu Crisan.

”Pe vremea boierilor se chema satul Curt. Ca aici avea casa lui mare. Era bine, spune bunicul meu cu boierii ai lui Curt. Era grau mult si satele astea erau bogate. Si boierii erau foarte bogati”, spune un batran din Hiliseu Crisan. In 1802, Vasile Curt ridica pentru oamenii din sat o biserica din lemn cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Este biserica ortodoxa din lemn care se afla astazi in mijlocul complexului.

” Boierul Curt a facut mai mult pentru el aceasta biserica, dar si pentru satenii locului. Biserica s-a dorit a fi una boiereasca, curtea boierului fiind in partea de rasarit a bisericii. Are un farmec deosebit”, precizeaza parintele Derscariu. Pisania de deasupra usii bisericii din lemn arata si cand a fost terminata de boierul Curt : 21 mai 1802.

Se spune ca biserica a fost ridicata pe ruinele unui schit de calugarite. Nu se stiu multe lucruri despre aceste schit, mostenire ramanand doar numele padurii, ”Calugarita”, care inconjoara biserica.

In anul 1832, biserica ortdoxa de lemn din satul boierului Curt, se imbogatesete cu o fastuoasa clopotnita catolica, cu un zid de aceeasi facturi si 13 statui baroce. Proabil localnicii au ramas muti de uimiri, nu mai vazusera asa ceva niciodata, biserica satului devenise jumatate ortodoxa,jumatate catolica. Cel care a ordonat modificarile in 1832 a fost chiar fiul boierului Alecu Curt. Legenda locului spune ca a facut toate acestea din iubire pentru o femeie. Mai precis pentru tanara lui sotie, Ana Curt. Povestea spune ca abia se casatorise cu ea si era foarte indragostit de tanara, de origine bistriteana. Zidul bisericii de la Hiliseu Crisanfoto ziarullumina.ro Ana Berneasca, cum o chema de fata, era insa catolica, in timp ce Alecu era ortodox. Biserica este defapt un simbol. Pentru a arata ca iubirea uneste pana religiile, Alecu a ordonat construirea de elemente catolice. Sotia sa ar fi venit cu ideea inconjurarii bisericii ortodoxe cu ziduri si simboluri catolice. Legenda spune ca defapt simbolul era acesta : biserica ortodoxa era reprezentanta de Alecu, iar Ana Curt era zidul si clopotnia catolica.

Alecu devenise inima Anei. Dealtfel in curtea bisericii au fost ingropati cei doi soti. Desi este un monument arhitectonic unic in Europa, fiind si singura biserica in care se intra prin clopotnita, biserica familiei Curt, a fost lasata in paragina de comunisti.

Nici dupa 1990, autoritatile centrale nu s-au sinchisit sa o ajute. Nici macar sa o promoveze. Este o perla arhitectonica ascunsa si nestiuta din nordul Romaniei. Turistii care o viziteaza fascinati au auzit despre ea, de la oamenii care au descoperit-o intamplator. Primarul comunei spune ca se straduie singur de ani buni ca sa o repare.

„ Dorim sa sensibilizam autoritatile judetene si nationale sa ne dea atentie si sa ne ajute sa il punem in valoare. Am intervenit cu bani de la comuna pentru lucrari de stopare a alunecarilor de teren, si am reparat acoperisul clopotnitei. Am vrea sa fie introdusa si intr-un circuit turistic national„, spune primarul comunei Hiliseu Horia, Ioan Butnaru.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *