Meșterul român – Opinci autentice, parte din portul nostru traditional, sunt tot mai greu de gasit. La fel si mestesugari priceputi.

Insa unul cu experienta de zeci de ani si rabdare de invidiat si-a dezvaluit din secrete la un muzeu din judetul Mures, unde si-a amenajat un atelier provizoriu, scrie stirileprotv.ro.

Meșterul român – Barbatul i-a impresionat de-a lungul timpului cu incaltarile lui pe printul Charles si pe sotii Macron.

Mesterul, cu barba alba, purtand costum popular si opinci, s-a asezat in mijlocul curiosilor adunati la Muzeul Etnografic din Reghin si a inceput sa dezvaluie din secretele lui.

Cu o voce blajina, le-a aratat celor prezenti si cateva perechi de incaltaminte pastrate cu grija de-a lungul timpului.

Femeie: “E un lucru nou, autentic, chiar autentic, si cred ne reprezinta ca natiune, la noi s-au purtat opinicile in marea majoritate a tarii.”

Femeie: “Acum am vazut pentru prima data si e ceva foarte interesant. Nu pare greu in momentul in care pui mana, dar eu cred ca cand incepi sa faci, nu e chiar asa usor si chiar asa simpul, trebuie cat de cat sa pricepi.”

Pasiunea lui Alexandru Ilinca pentru confectionarea opincilor a aparut de la o varsta frageda si cel care l-a inspirat a fost tatal sau.

Alexandru Ilinca, mester popular: “La sase ani am facut prima opinca la nivel de copil. Pe urma m-am facut croitor, am vazut ca nu e costumul complet ca a disparut opinca.”

De-a lungul carierei de zeci de ani a reusit sa impresioneze oaspeti straini de seama.

Ilinca Alexandru: “Printului Charles i-am oferit opinci, dar nu partea materiala m-a interesat. Cred ca am facut un lucru frumos ca am promovat Romania. A venit presedintele Frantei, Macron si sotia si era foarte sensibil, i-am explicat cum se leaga.”

Cei care l-au urmarit in actiune au purtat costume populare, in ton cu evenimentul, iar la final au savurat bucate traditionale.

Roxana Man,director muzeu: “Putini mesteri care mai fac opinci se gasesc astazi. A fost un moment mai deosebit.”

Pretul unei perechi de opinci porneste de la 10 lei si poate sa ajunga la 100 de lei. Dar mesterul spune ca pastrarea traditiei este mai presus de orice castig material.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *