Temerile comune oamenilor au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, dar nu știu dacă v-ați întrebat de ce se tem oamenii de obicei? În mod normal, ei se simt amenințați de:

Multe temerile comune oamenilor sunt legate de refuzul de a ne pierde viața.

Ne este teamă de altitudine, deoarece posibilitatea căderii ne va omorî. Și, în același fel, ne este frică de avioane, de viteză extremă etc. Sunt temeri comune tuturor ființelor umane și tuturor culturilor. Numai modul de acceptare și gestionare a acestora diferă.

Pierderea libertății

Ne este teamă că ne pierdem libertatea, capacitatea noastră de a lua decizii. Din punct de vedere simbolic, este legată de teama de a muri.
Multe temeri provin din această frică de bază. De exemplu, ne este teamă că vom fi prinși sub dărâmături, blocați într-un loc cu oxigen puțin etc. Acestea sunt situații în care persoana vede că libertatea sa este limitată și că produce o teamă profundă.

De singurătate

Mai mult decât teama de singurătate în sine, una dintre cele mai comune temeri este aceea de a pierde contactul cu lumea. Mai multe situații ne pot alerta asupra acestui risc, cum ar fi respingerea sau disprețul societății.

Lipsa recunoașterii, a respectului provoacă un rău emoțional profund și crește frica de singurătate. Invidia și gelozia sunt sentimente legate de această frică fundamentală.

De a fi bolnav sau mutilat

Frica de mutilare face parte din instinctul fundamental de a păstra unitatea și integritatea noastră ca ființe umane. Ne legăm corpul de sine și vrem să-l menținem funcțional. De aceea uneori ne temem de anumite instrumente, cum ar fi ace sau cuțite.

Frica de a fi bolnavi este, de asemenea, legată de corpul pe care dorim să-l păstrăm. Suntem preocupați de producerea unei boli care ar afecta funcționarea normală a organismului. Acest lucru ne face să ne îndepărtăm de locurile insalubre, de cele unde ni se pare că ar fi mulți microbi.

Dar să nu uităm: ființa umană este infinit de inteligentă și creativă. Ea poate învăța să controleze temerile, fără a suferi presiuni de orice tip.

Un articol de Ileana Mlădinoiu

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *