Numeroase sunt abordările ale căror tematici o reprezintă iubirea adevărată și modalitatea de a o împărtăși cu oamenii dragi.

Acest simplu “te iubesc” rostit cu voce tare de cineva aflat într-o relație poate fi înțeles așa cum dorește fiecare și acceptat, uneori, cu prea multă ușurință.

Fără să cunoaștem că sensul sau sensurile lui nu sunt cele așteptate și că specialiștii în arta iubirii le descifrează altfel decât noi.

Astfel, maestrul zen Thich Nhat Hanh, în lucrarea „Cum să iubești”, potrivit descrierii de pe cărturesti.ro, „distilează acest sentiment și ne demonstrează că dragostea adevărată este înainte de toate ințelegere, compasiune și ascultare activă”.

După o asemenea explicație destul de limpede a ceea ce înseamnă iubirea adevărată, s-ar putea să ne schimbăm și noi părerea cu privire la cuvintele “te iubesc”. Ele nu sunt ceea ce ne închipuim.

Thich Nhat Hanh ne spune că trebuie să uităm de ego, să nu ne concentrăm doar asupra noastră, căci de fapt asta ar însemna când pronunțăm “te iubesc” (“eu sunt cel care iubește”), să ne amintim mereu că formăm un tot.

Eu acesta deja ne separă. Imaginați-vă cum ar fi o floare fără petale și stamine? Floarea care nu e udată, care nu se bucură de lumină? Mai poate fi ea sănătoasă? La fel și iubirea adevărată. Sentimentul puternic nu rămâne neexprimat, îi trebuie o ființă asupra căreia să se reverse.

Acea ființă cu care oricine trebuie să împărtășească atât binele, cât și răul.

Prin urmare, declarați-vă dragostea curată prin mai puține forme precum “te iubesc” și treceți direct la fapte. Eu sunt tu și tu ești eu, mai degrabă, adică, respectați întregul!

Ca o formă de recunoaștere a impactului spiritual pe care-l are asupra umanității, Thich Nhat Hanh, potrivit aceluiași site citat este supranumit “celălalt Dalai Lama”.

Un articol de Ileana Mlădinoiu

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *