Selectarea jucariilor potrivite a devenit o adevarata provocare pentru parintii din ziua de azi. Epoca digitala in care traim ii atrage pe cei mici ca un magnet. Majoritatea copiilor detin un smartphone sau un alt tip de telefon mobil, pe care il folosesc pentru a-si umple timpul.

Jucatul este o activitate esentiala pentru o dezvoltare, contribuind totodata la buna-starea cognitiva, fizica, sociala si emotionala a copiilor si a tinerilor, scrie romaniamatinal.ro.

Desi conceptul de „joaca” nu s-a schimbat in decursul timpului, ceea ce inseamna astazi o jucarie este foarte diferit de ceea ce insemna in secolele trecute.

Aceasta diferenta se datoreaza in mare parte inmultirii jucariilor electronice, zgomotoase, bazate pe senzori, si a platformelor digitale media cu aplicatii mobile si software-uri orientate catre copii. Parintii le pot percepe ca fiind necesare pentru progresul de dezvoltare in ciuda lipsei de sustinere stiintifica.

Jucariile traditionale, adica jucariile fizice pot fi considerate papusile, masinile, figurinele, obiectele, puzzle-urile, blocurile de constructie, trenuletele, plastilina, cartile de colorat, jocurile cu litere. Ele sunt utile pentru a favoriza interactiunea si pentru cresterea imaginatiei.

De pilda, blocurile de constructie pot fi interesante pentru copii. Examinarea, explorarea si construirea sunt etape importante pentru buna lor dezvoltare.

Din pacate, parintii au ajuns sa considere ca jucariile electronice scumpe (bazate pe senzori, lumini, melodii zgomotoase) si tabletele sunt esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa a copiilor. Studiile arata insa ca luminile si sunetele pe care le emana un robot de pilda, afecteaza dezvoltarea sociala a copiilor.

In ultimii 20 de ani, o multitudine de jucarii traditionale au fost adaptate la versiuni electronice sau virtuale, precum roboti, laptopuri, tablete, telefoane si jucarii care inlocuiesc interactiunea umana (de exemplu un ursulet care poate citi o poveste cu voce tare).

Angajamentul vizual crescut si consecintele lor asupra dezvoltari neurologice nu au fost testate inca. Medicii pediatri au un rol important in sfatuirea parintilor cu privire la selectarea celor mai potrivite jucarii si aplicatii pentru copiii lor.

Asociatia Americana a Pediatrilor a emis un raport cu privire la cele mai bune jucarii pentru dezvoltarea optima a copiilor. Parintii pot descoperi cu uimire ca pe acest raport nu figureaza nici o baterie, nici un ecran si nici un fel de aplicatie digitala.

Cele mai bune jucarii sunt cele simple, nu cele scumpe

Medicii pediatri sustin ca cele mai bune jucarii sunt exact cele opuse jucariilor electronice scumpe si la moda.

Raioanele cu jucarii din magazine sunt pline de lumini clipitoare, melodii ritmate si ecrane. Cu toate acestea, cele mai bune jucarii care ii pot ajuta pe copii sa invete lucruri importante sunt jucariile simple: blocurile, papusile, jocurile si mingile.

Reclamele ii pot determina pe parinti sa creada ca jucariile cu o platforma virtuala sau digitala sunt mai educative decat cele traditionale, sustine dr. Aleeya Healey, unul din autorii raportului.

Cercetarile ne asigura ca cele mai bune jucarii nu trebuie sa fie scumpe, zgomotoase sau bazate pe aplicatii. Simplitatea in acest caz este cea mai buna.

Cand sunt mici, copiii au nevoie de jucarii pentru a deveni mai sociali. Jucariile incurajeaza relationarea, comunicarea si ajuta astfel la dezvoltarea limbajului, a abilitatilor sociale si a capacitatii de rezolvare a problemelor.

Jucariile electronice ii pot izola pe copii

Jucariile electronice, mai ales ecranele, ii pot izola pe copii, facandu-i inactivi atat din punct de vedere fizic, cat si cognitiv si social.

Cele mai bune jucarii sunt acelea care sustin jocurile dintre copii si parinti, jocurile de pretindere si interactionare sustine dr. Alan Mendelsohn, un alt autor al raportului.

Nu poti avea aceleasi beneficii din partea tabletelor. Doar atunci cand copiii se joaca impreuna cu parintii apare „magia”, pentru ca se interpreteaza diferite roluri, caractere, se dezleaga puzzle-uri si se construiesc blocuri.

„Cu cat mai multe stim despre dezvoltarea timpurie a creierului, cu atat mai mult intelegem nevoia de joaca, bazata pe interactiunea umana”, afirma dr. Healy.

„Nu exista nici un ecran, joc video sau aplicatie care sa inlocuiasca relatiile construite de jucarii”.

Raportul de fata le ofera parintilor si cateva sfaturi pe care sa le ia in considerare atunci cand cumpara jucarii pentru copii. Evitarea jucariilor supra-stimulatoare, a jucariilor care promoveaza stereotipia de gen sau de rasa si jucariile care nu sustin interactiunea umana este principala recomandara.

Lista celor mai bune jucarii pentru copii

Cercetatorii au alcatuit si o lista a jucariilor traditionale care ofera cele mai bune tipuri de jocuri benefice pentru dezvoltare:

papusi si figurine de actiune

jucarii care imita alimentele sau gatitul

masinute

blocuri

puzzle-uri

trenuletele

bicicletele, tricicletele

mingile

Jucariile simple, precum blocurile de constructie, pot fi folosite si la o varsta mai mare. De pilda, cand sunt mici, copiii pot invata sa aseze cuburile unul peste altul iar cand sunt mari, pot invata sa construiasca cu ele diverse obiecte, litere sau cuvinte.

Jucarii moderne care nu sustin dezvoltarea copiilor

Dintre jucariile care nu incurajeaza buna dezvoltare a celor mici fac parte urmatoarele:

tablete

ecrane

jocuri electronice

telefoane

laptopuri

jucarii cu lumini si sunete

jucarii care inlocuiesc vocea umana sau imita alte gesturi umane

Jucariile virtuale sunt concepute pentru a inlocui jucariile fizice. Acest lucru creste riscurile expunerii la media electronica, precum promovarea comportamentelor agresive si a obezitatii.

Acest riscuri sunt mai mari in contextul in care vi0lenta este infatisata sub o forma um0ristica sau justificata prin joc. Copiii pot deveni astfel insensibili la vi0lenta si la consecintele acesteia.

Nu exista nici o dovada care sa ateste ca media interactiva este mai eficienta decat jucariile traditionale. Copii au nevoie de regula sa isi foloseasca mainile pentru a explora si manipula, astfel incat sa se produca o stimulare a zonelor din creier asociate cu invatarea matematica si spatiala.

Studiile recente au aratat ca in timp ce copiii folosesc jucariile electronice, au loc mai putine interactiuni cu parintii sau cu adultii: mai putine cuvinte schimbate, mai putine conversatii, mai putine raspunsuri din partea parintilor. Copiii insisi vocalizeaza mai putin in timp ce se joaca cu jucarii electronice decat cu blocuri. Aplicatiile recente de pe smartphone-uri sunt bazate pe lipsa de interactivitate fizica si sociala.

Jucarii pentru copiii cu probleme

Copiii cu intarzieri de dezvoltare sau cu dizabilitati pot intampina o serie de dificultati in ceea ce priveste joaca, din cauza limitarii intelectuale sau a restrictiilor de natura fizica. Pentru ei, tot jucariile simbolice (ex. animale de ferma) sunt mai utile, si nu cele functionale (care se activeaza prin butoane, cu lumini si sunete).

Copiii si ecranele

O ultima avertizare a raportului se refera la faptul ca parintii nu trebuie sa le ofere copiilor mai mici de 2 ani telefoane si mobile. Ei nu trebuie sa priveasca in ecrane la aceasta varsta.

Copiii peste 2 ani pot viziona imagini pe un ecran nu mai mult de o ora pe zi. Chiar si atunci, ei trebuie sa se afle sub supravegherea unui adult, iar programul vizionat trebuie sa fie educativ si potrivit varstei lor.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *