“Muncesc acum, trag tare, strang bani, fac case, pun de o parte si la batranete o sa ma plimb cat o sa vreau.” Am auzit asta de la ai mei, de la prietenii lor, de la toate generatiile de dinaintea mea.

Din pacate, sunt foarte multi oameni tineri care gandesc asa. Si cei mai frumosi ani si-i consuma muncind sa acumuleze. Convinsi fiind ca la varsta a treia, sansa a patra, o sa colinde lumea si o sa vada cele mai indepartate colturi ale ei, scrie mirelaretegan.ro.

Ei bine, o scurta vacanta la Bruges te-ar putea face sa-ti schimbi perspectiva. Eu nu am vazut in niciun alt oras din lume atat de multi oameni de varsta a treia. Frumos imbracati, aranjati, ingrijiti si dichisiti. Cupluri multe din batranei care se sustineau unul pe celalalt in timp ce fiecare se sprijinea intr-un cadru sau un baston.

Nu. La batranete nu te plimbi. La batranete te tarasti. Te chinui sa intri si sa iesi dintr-un lift, scapi paharele la micul dejun, ca iti tremura mainile. Nu vezi sa citesti o harta… la varsta a treia faci ce mai poti, nu faci ce vrei.

Aveam senzatia ca pe fiecare casa din Bruges scrie cu litere mari: “traieste astazi!”. Cat inca mai poti sa mergi opt ore si sa colinzi fiecare straduta, cat inca nu ai nevoie de niciun ajutor sa urci sau sa cobori dintr-o barca. Du-te astazi sa vezi cele mai indepartate orase, cat inca mai poti zbura pana in Noua Zeelanda fara sa ai cel mai mare grad de risc in avion.

Nu vreau sa fiu inteleasa gresit. Nici nu vreau sa interpreteze nimeni ceea ce am scris. Iubesc batranii. Sunt deliciosi. Sunt niste exemple fantastice de vointa. Mama mea are 70 de ani si se duce pana la capatul Pamantului si se si intoarce singura cat fac eu o tura de Herastrau.

E foarte bine ca ei nu se opresc. Si ca isi adapteaza ritmul noilor conditii. E bine ca seniorii calatoresc. Eu sunt prima care sare sa le dea o mana de ajutor si sa ma bucur de compania lor. Nu despre asta e vorba. Articolul nu este despre batranii de astazi. Ci despre noi, batranii de maine. Despre tinerii de astazi care sacr1f1ca ocazii si sanse sperand ca o sa se bucure la batranete.

In lumina ultimelor impresii, eu ma voi bucura astazi. Si sper sa traiesc si maine. O sa aflu atunci ce si cat mai pot sa fac, dar astazi stiu exact ca vreau sa fac tot ce pot.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *