Desi se stia ca somnul ideal inseamna opt ore in intervalul 22.00 – 06.00, Asociatia Americana de Medicina a Somnului si Societatea de Cercetare a Somnului au ajuns la un consens in privinta cantitatii de somn recomandate in cazul adultilor. Asadar, pentru o sanatate optima, adultii ar trebui sa doarma sapte sau mai multe ore pe noapte pentru a evita o serie de probleme grave de sanatate.

Cu totii stiam ca trebuie sa dormim opt ore pe noapte pentru a avea parte de odihna optima, insa trebuie sa respectam un anumit interval, respectiv intre orele 22.00/24.00 si 06.00/08.00 pentru ca, altminteri, regula nu are sens, scrie viva.ro.

Expertii au revenit, insa, asupra regulii de opt ore de somn si, dupa studii aprofu-ndate, au mai scazut o ora. Astfel, somnul ideal in cazul unui adult este de sapte ore pentru a evita grave probleme de sanatate, precum cresterea in greutate si obezitatea, diabetul, hipertensiunea, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, depresia si cresterea riscului m0rtalitatii. In plus, un somn de sub sapte ore duce chiar si la cresterea durerilor si riscul de accidentari. Bineinteles, chiar si in cazul in care un adult tanar doarme mai mult de noua ore, aceasta rutina poate fi asociata cu aparitia problemelor de sanatate.

Anumite teorii care spun ca cei mai in varsta, peste 50 de ani, ar trebui sa se culce chiar mai devreme. Exista si o explicatie stiintifica. Melatonina, hormonul somnului, apare incepand cu ora 18:00, iar nevoia de odihna se instaleaza in jurul orei 20:00 si, apoi, din doua in doua ore, la 22:00, 24:00 si 2:00.

Profesorul Jim Horne, director la Centrul de Cercetare a Somnului de la Universitatea Loughborough, din Marea Britanie, sustine ca somnul este in legatura stransa cu un nivel ridicat de stres psihologic, ceea ce le provoaca ostilitate, depresie si furie. Se pare ca barbatii nu au aceleasi reactii daca nu se odihnesc suficient, insa femeile ar avea nevoie de trei ore de somn in plus.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *