Profesor intr-un satuc sarac, Vasile Postolachi si-a dorit mult sa-i duca intr-o excursie pe elevii nevoiasi! A facut imprumut, si-a donat toata bursa de doctorand, dar banii tot nu ii ajungeau! Ramas fara solutii, a inceput sa se roage… Atunci a sunat telefonul si omul a ramas masca:

Vasile Postolachi, un profesor de religie din satul Radauti-Prut, judetul Botosani, s-a imprumutat la banca, si-a cheltuit bursa de doctorand si a mers din casa in casa cerand donatii ca sa-i poata duce in excursii pe elevii saraci din scoala lui, scrie romaniamatinal.ro.

Vasile are 30 de ani si isi face doctoratul la Faccultatea de Teologie. Conform Adevarul, el a facut sacrificii mari pentru a-i putea duce pe elevii saraci in excursii la care altfel ei nici nu ar fi visat. Dupa ce a absolvit facultatea la Iasi, si-a dorit sa revina in satul natal, Radausi-Prut, ca profesor. „Am simtit asta ca o chemare. Acolo in lumea satului este nevoie mai mult ca oricand de oameni dedicati. Eu nu mi-am dorit sa plec de acolo, eu mi-am dorit sa ajung acolo. Este nevoie de oameni care sa lumineze si sa contribuie la dezvoltarea intelectuala si spirituala a acestor zone“, spune Vasile Postolachi, care este profesor titular din 2017.

Pentru ca satul in care a crescut si in care preda este foarte aproape de granita, a fost mereu fascinat de taramul de dincolo, Basarabia si si-a dorit sa ajunga acolo. Asa ca intr-o zi, dupa ore, a trecut granita si s-a oprit la prima scoala care i-a iesit in cale. Stand de vorba cu profesorii de acolo, si-a dat seama ca elevilor le lipsesc cartile in limba romana si a pus bazele proiectului ”Cartea uneste inimi” prin care a dus peste 1500 de volume in Basarabia. Cartile provin din donatii, inclusiv de la romanii de Spania, tara unde Postolachi a ajuns cu doctoratul.

In 2018, discutand cu elevii sai, Vasile si-a dat seama ca ei nu iesisera niciodata din judetul Botosani. Astfel s-a gandit sa organizeze o excursie pentru copiii nevoiasi cu rezultate bune la invatatura, inclusiv pentru cei din Basarabia, in total 50 de elevi si profesori. Dupa ce a facut un imprumut la banca si a renuntat la bursa lui de doctorand, profesorul nu avea suficienti bani. „Stateam si ma uitam efectiv in gol. Nu stiam cum sa fac in momentele acelea. M-am rugat lui Dumnezeu. Nu a trecut mult timp si a sunat providential decanul Facultatii de Teologie Catolica din Spania. M-a intrebat ce fac. I-am explicat situatia. Dupa ce a inchis telefonul mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu“, a explicat el.

Astfel, copiii au putut pleca trei zile in locuri foarte cunoscute din Neamt, Suceava si Iasi si unii din ei spun ca a fost excursia vietii lor.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *