Putine tipuri de suferinta se compara cu cea provocata de o despartire sau de o iubire neimplinita, in care ne puseseram toate sperantele. Suferinta din dragoste poate fi coplesitoare si pare imposibil de depasit daca este recenta. De multe ori, chiar si in timpul unei relatii in care suntem fericite, devenim melancolice si ne intristam, fara sa stim de ce. Totusi, dincolo de durerea acuta pe care o simtim din cauza iubirii din diferite cauze, exista motive serioase pentru care ea merita traita.

Afla de ce, in articolul acesta!

Suferinta din dragoste , o sansa sa devenim mai buni

Producatorul de filme Jason Silva incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea „Este dragostea cea mai mare durere dintre toate?”. Inca de la inceput, Jason a avut o slabiciune pentru corelatia dintre iubire si melancolie. El afirma ca tristetea si iubirea exista in acelasi spatiu si sunt interconectate, poate chiar inseparabile. Chiar si cand suntem martorii unor momente miraculoase, precum nasterea unui copil sau apropierea dintre doi oameni, simtim ceea ce se numeste o „fericire trista”, scrie divahair.ro

Aceasta idee fascinanta provine dintr-o carte numita „Fragmente dintr-un discurs indragostit”, scrisa de Roland Barthes. Autorul sustine ca primul lucru pe care il iubim este o scena vazuta pentru prima oara, devorata in totalitate de ochi si inramata de minte. Ea devine, in acelasi moment, o simpla amintire. La fel se intampla si cu iubirea , in viziunea lui Barthes: in secunda cand o simtim si o percepem ca fiind acolo, ea deja face parte din trecut. Din acest motiv, chiar si atunci cand simtim dragoste si suntem extrem de fericiti, putem avea stari de melancolie si tristete din cauza ca stim, in interiorul nostru, ca se va sfarsi si ca nu putem pastra acel moment in loc.

Aceasta imbinare intre doua senzatii contrastante – tristetea pierderii si fascinatia fata de alta persoana -transforma iubirea in ceva unic si misterios si, in acelasi timp, cumplit. Barthes considera iubirea ca fiind solutia romantica si compara persoanele iubite cu actorii de pe o scena a invierii. Prin intermediul suferintei din dragoste, invatam sa ne stingem si sa renastem si, astfel, ne transformam si evoluam ca oameni. Putem privi orice suferinta ca pe o lectie gratuita din partea vietii, ca pe o sansa sa devenim mai buni si mai deschisi.

Chiar daca durerea este greu de indurat pe moment si emotiile ne aduc adesea lacrimi in ochi, Jason ne aminteste de o vorba a lui Camus: „Viata ar trebui traita pana la lacrimi”. Trebuie sa ne depasim temerile si sa permitem iubirii sa rasara in noi, chiar daca nu este „marea iubire” si nu va tine vesnic. Concluzia videoclipului este simpla: „Indragosteste-te sau m0ri incercand!”.

Nostalgia in dragoste , un sentiment care ne insoteste mereu

Tot Jason Silva a facut valva pe internet cu alt videoclip inspirational, care te poate convinge sa iti traiesti viata la maxim, fara frica si retineri. Intrebarea de la care porneste, de aceasta data, este: „Cum ar trebui sa reactionam stiind ca tot ceea ce iubim este menit sa se sfarseasca intr-un final?”.

Jason explica cum impermanenta este probabil cel mai deprimant adevar cu care trebuie sa ne confruntam. Din acest motiv, in ceea ce priveste iubirea, ea este mereu acompaniata de o forma de tristete, dupa cum spuneam mai devreme. Oamenii sunt destul de complecsi pentru a putea fi nostalgici in legatura cu ceva ce inca nu s-a sfarsit. Bineinteles, in aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam cum sa reactionam: sa ne luptam mai mult, sa incercam sa obtinem tot mai mult sau sa nu ne atasam, pentru a evita suferinta?

Jason este de parere ca trebuie sa incercam sa traim cat mai intens. In viziunea lui, noi sfidam in permanenta prin arta, aceasta ramanand ca marturie a existentei noastre. Pofta de viata si lipsa temerilor legate de viitor ne pot ajuta sa traim momentul cu toata fiinta noastra si sa strangem persoana de alaturi mai tare in brate, in incercarea de a prelungi cat mai mult clipa unei trairi adanci.

Asadar, nu numai ca suferinta din dragoste nu poate fi evitata din cauza modului in care suntem construiti mental, ci ea este chiar o oportunitate sa renastem din punct de vedere emotional de nenumarate ori, de fiecare data mai puternici, mai fericiti si mai buni.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *