Depresia este considerata boala secolului si afecteaza, din pacate, tot mai multe persoane. Fie ca vorbim de tineri sau chiar adulti, depresia nu tine cont de statutul tau profesional sau social.

Tu ai puterea sa recunosti ca suferi de depresie?

Depresia poate aparea in orice moment si chiar sa nu iti dai seama ca suferi de depresie deoarece simptomele ei pot fi confundate foarte usor cu o stare de tristete mult mai severa, scrie elle.ro.

Dar, oare, avem timp sa ne uitam la noi si sa ne intrebam daca suntem bine? Ne acordam timpul necesar sanatatii noastre mentale? Raspunsul ar fi nu deoarece avem tendinta de a ne ignora si de a nu ne acorda prea multa atentie din motive diverse. Acordam atentie job-ului, iubitului, sotului, copilului, familiei, insa noua nu ne acordam atentie.

Depresia se manifesta diferit la fiecare dintre noi, in functie de felul in care este construita si capacitatea noastra de a gestiona momentele grele. Ea poate sa puna stapanire pe viata noastra si sa ne faca sa nu mai fim noi. Depresia nu ocoleste pe nimeni si nu apare in functie de varsta sau alte considerente.

Depresia nu este precum o raceala, in care iei o pastila, bei un ceai si iti revii. Ea poate fi tratata, insa in prima faza trebuie sa ai curajul sa recunosti ca te confrunti cu aceasta afectiune. Este nevoie de multa munca cu tine pentru a ajunge in punctul in care sa fii bine din punct de vedere mental.

Exista mai multe semne care te pot duce cu gandul la o depresie, insa iata care sunt cele carora ar trebui sa le acorzi atentie:

1. Se poate mosteni genetic

O persoana care este predispusa la depresie va avea intotdeauna stima de sine scazuta si nu se va preocupa de sanatatea sa mintala. Ba mai mult, poate crede ca se simte in regula si ca starile pe care le are sunt cauzate doar de perioada aglomerata in care se afla si de stresul datorat de aceasta. Depresia poate schimba structura creierului tau si il poate determina sa aiba in permanenta aceste stari.

2. Depresia poate aparea in urma unor traume

Unele experiente de care avem parte in viata isi pot pune amprenta intr-un mod in care nu ne putem astepta. Pot fi atat de intense anumite experiente, incat sa credem faptul ca ele ne vor defini toata viata. Printre aceste experiente se numara fie un abuz verbal sau emotional din partea parintilor sau chiar din partea unui fost partener. O problema din copilarie poate avea un impact extrem de mare asupra noastra si implicit a dezvoltarii noastre, fiind cauza pentru care starea noastra mentala nu este buna.

3. O situatie data iti poate provoca depresie

Exista multe situatii in viata care ne pot marca, precum moartea unei persoane extrem de dragi sau chiar din familie, iar in acele situatii ai nevoie de tot sprijinul celor din jur, dar si de ajutor din partea unei persoane specializate pentru a trece peste momentele grele. Daca o persoana are tendinta de a suferi de depresie, atunci acele situatii mai dificile pot avea un impact semnificativ asupra ei.

4. Te confrunti cu ea de multa vreme, dar nu recunosti

Tulburarea depresiva majora are nevoie de interventia unei persoane specializate inca din primele clipe in care simti ca ai simptomele unei depresii. Cauza unei depresii nu poate fi intotdeauna vizibila, iar ea se poate manifesta mult mai tarziu, nestiind cu exactitate care este cauza. In acelasi timp, daca un tratament a fost util pentru o persoana, acest lucru nu inseamna ca functioneaza si pentru tine. Un prim pas pe care ar trebui sa il faci este acceptarea faptului ca suferi de aceasta afectiune, iar ulterior sa ceri ajutor specializat. Nu este o rusine sa iti arati si latura vulnerabila si sa recunosti faptul ca ai probleme. Vorbeste deschis atunci cand simti nevoia si nu te inchide in tine.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *