În fiecare an, în perioada lunii august, vedem cel mai frumos spectacol al cometei Swift Tuttle, pe cerul vast de deasupra noastră.

Ploaia de meteoriți va dura până în jurul datei de 24 august a acestei luni.

În acest an, Perseidele se pot observa în noaptea de 12 spre 13 august, cel mai bine, începând cu ora 22:00, dar și în noaptea de 13 spre 14 august.

Perseidele sunt cunoscute ca o ploaie de meteori, asociată cu cometa Swift Tuttle, cometa observată periodic și descoperită de Lewis Swift și Horace Parnell Tuttle pe data de 16 și 19 iulie, 1962.

Cometa a fost redescoperită în timpul următoarei sale reveniri, în septembrie 1992 de către Tsuruhiko Kiuchi și Gary W. Kronk, care au scos în evidență faptul că obiectele cerești ce au putut fi observate în China în 68 î Hr. și în 188 ar putea fi Swit Tuttle.

Aceste ploi neobișnuite de meteori sunt cunoscute și ca fu-rtuni de meteori, timp în care pot fi observați mai mult de 1.000 meteori pe oră.

Cea mai cunoscută ploaie de meteori de-a lungul timpului este Perseide. Perseidele apar în data de 12 august a fiecărui an, cu o rată de peste un meteor pe minut.

Informații utile despre Perseide

Perseidele se văd cel mai bine din zone ferite de lumină, iar dacă vrei să te bucuri de peisajul nocturn, indicat este să mergi într-o zonă a orașului ferită de aglomerație.

Fenomenul ploaia de meteori nu trebuie conf-undat cu ploaia de stele deoarece în cazul Perseidelor se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar în cazul unei ploi de stele se pot observa până la câteva mii de meteori pe oră.

Ploaia de stele este un fenomen foarte rar.

Originea numelui de Perseide provine parțial și din cuvântul grecesc Περσείδες, Perseides, termen regăsit în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului Perseu.

Ploaia de meteori, Perseide, a fost observată în mod regulat pe o perioadă de mai bine de 2.000 de ani.

Primele informații despre acest fenomen sunt originare din Estul Îndepărtat, iar unii catolici fac referire la acest fenomen ca “Lacrimile Sfântului Laurențiu”, asocierea având legătură cu mucenicia Sfântului Laurențiu sărbătorită pe 10 august.

Ploaia de meteori este vizibilă începând de la mijlocul lunii iulie, dar în fiecare an apogeul este atins între 9 și 14 august, depinde de localizarea în particular a fluxului.

Perseidele sunt mult mai vizibile în emisfera nordică. Giovanni Schiaparelli este primul astronom care a identificat cometa mamă a Perseidelor.

Dacă vei urmări bolta cerească, vei putea vedea și stelele și Calea Lactee.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *