O persoană frustrată sau deranjată poate spune multe cuvinte rele. Dar, dacă știa ceva despre efectele pe care le au, ar fi îngrozit, a spus filozoful indian Hazrat Inayat Khan.

De ce au cuvintele puteri atât de incredibile?

Ele sunt literalmente capabile să-ți schimbe destinul și viața altora. Filozoful indian Hazrat Inayat Khan a fost convins că nu există o expresie mai vie a vieții în sine decât un cuvânt. Fiecare cuvânt pe care îl rostești afectează corpul, mintea și spiritul.

Nu există un astfel de loc în lume, fie că este un deșert, o pădure, un munte sau o casă, un sat sau un oraș mare în care nicio voce, capturată odată, nu ar fi avut un efect până acum. Fără îndoială, fiecare astfel de voce are limite: un cuvânt poate dura mii de ani, altul, câteva luni, al treilea – câteva zile, și al patrulea – câteva ore sau momente, deoarece tot ceea ce s-a creat, în mod intenționat sau neintenționat, are viață; se naște și pleacă în același mod; de fapt, are un început și un sfârșit.

O persoană poate experimenta acest lucru printr-un sentiment al atmosferei din diferite locuri. Stând pe un vârf de stâncă sau pe munte, o persoană simte de multe ori vibrațiile celui care a stat acolo înainte; în deșert puteți simți istoria acestui loc: poate că era un oraș, era o casă și oamenii trăiau acolo și apoi s-au transformat toate în deșert. Omul începe să simtă istoria întregului loc, comunică cu el.

Adâncimea fiecărui cuvânt al unei persoane este foarte diferită, iar dacă o persoană rostește o sută de cuvinte în timpul zilei, atunci crezi că fiecare cuvânt va avea aceeași putere?

Nu, puterea și efectul unui anumit cuvânt depinde de starea în care era persoana.

Ele depind de adâncimea de la care se ridică cuvântul, iar aceasta determină puterea și lumina sa.

De exemplu, poți crede că spusele unei persoane care are un obicei de a minți, nu are putere; și cuvântul celui care vorbește cu convingere, care este sincer și vorbește adevărul, are putere. Cuvântul lui are lumină, cuvântul lui atinge adânc.

Uneori glasul unui om este plin de tristețe și îi frânge inima; cuvântul lui este plin de sinceritate și are puterea de a atinge, de a pătrunde adânc – acesta este efectul său asupra ascultătorului.

Dar să luăm o persoană frivolă care nu este adâncă, care nu este destul de vizibilă în viață: tot ce spune și face este la suprafață. Ea nu inspiră încredere nimănui, pentru că nu posedă acest lucru.

Te poți întreba: ce este în cuvânt, ce ajută și de ce ne ajută?

Ca răspuns la aceasta, voi spune că nu există o expresie mai vie a vieții în sine decât un cuvânt; deoarece vocea este o manifestare expresivă a respirației, iar respirația este însăși viața.

Prin urmare, cuvântul spus produce un efect nu numai asupra celuilalt, ci și asupra persoanei însăși; și fiecare cuvânt rostit de cineva are un impact nu numai asupra corpului său, ci și asupra minții și spiritului său.

Dacă cineva rostește un cuvânt greșit, nu numai că îl va jigni pe celălalt, ci îi va face rău real.

Foarte des, o persoană cu o stare de spirit pesimistă sau într-o stare iritată poate să-și exprime dorința de eșec sau să vrea să se întâmple ceva rău. Dacă știa doar ce efecte au aceste dorințe, ar fi îngrozit.

Dacă suferă de durere, o persoană poate să se abțină de la a spune „mă doare”, ea va aduce mult bine trupului. Dacă, după ce s-a întâlnit cu un eșec, o persoană va evita să spună: „Nu am noroc,” va fi o afacere de succes.

Pentru că atunci când o persoană „se blochează” pe existența unui lucru nedorit, îi dă viață.

Și când spune: „Oh, am așteptat și am așteptat și am așteptat, dar trenul meu nu va veni niciodată”, își păstrează „trenul” de la distanță; „trenul” lui nu va ajunge niciodată în „gară”. Dar cel care nici măcar nu vede „trenul” dar spune: „Se apropie, se apropie”, îl cheamă spre el și el va veni.

Alexandra Pîrvan

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *