„Din păcate, fie din cauza faptului că manipularea emoțională este neglijată și tolerată, fie pentru că părinții toxici o maschează foarte atent (ascunzându-și adevărata natură în public), copiii sunt primii care suferă. Ei cresc în convingerea fermă că au fost tratați „în mod normal” acasă. Acest lucru se datorează faptului că nu dispun de sistemul corect de coordonate.Drept urmare, copilul își formează o imagine distorsionată asupra a ceea ce ar trebui să însemne relațiile sănătoase „, spune
Veronika Jarski.

Relațiile toxice ne afectează distructiv și otrăvesc viața, la orice vârstă, dar suntem deosebit de vulnerabili și lipsiți de apărare – în copilărie.

Influența unei mame toxice poate afecta viața fiicei ei pe tot parcursul existenței sale, dacă nu recunoaște problema din timp și nu o „rezolvă”.

Dar mai întâi trebuie să determini principalele semne ale unei relații manipulative și toxice.

1. Mama vrea să fie singurul tău prieten

Este, bineînțeles, minunat să ai o mamă iubitoare care să te asculte și să te sfătuiască întotdeauna, ca un adevărat prieten. Dar uneori această „prietenie” ia forme prea nesănătoase: mama ta poate decide că ea este prietenul tău cel mai bun. Dar acest lucru nu este tocmai sănătos.

Ideea este că relațiile cu prietenii și relațiile „mamă-fiică” sunt lucruri categoric diferite. Firește, mama și fiica sunt legate prin ADN, ceea ce face relația mai intimă. Dar între mamă și fiică trebuie să existe o anumită ierarhie, care este absentă între prieteni. Nu ești egal cu mama ta și nu ar trebui să fii așa.
Aceasta nu înseamnă că prietenia cu mama este imposibilă. Dar această relație trebuie să fie sănătoasă în natură – să fie ușoară și discretă.

2. Te face să te simți rușinat și te învinuiește în mod constant

Cum se întâmplă acest lucru… începe din copilărie și va continua până la bătrânețe, dacă nu spui: „STOP!” Mama duce cea mai mică greșeală până la dimensiunea unei catastrofe universale.

Destul de des, astfel de scene au loc în public, astfel încât „spectatorii” sunt prezenți și, în acest caz, susțin sau simpatizează cu mama „nefericită”.

Dacă apar astfel de scene în mod regulat și metodic – copilul va crește nesigur.

La maturitate, autocritica va deveni o problemă reală. Îți va lua ani de muncă, pe cont propriu sau cu un psiholog pentru a-ți recâștiga încrederea în sine și pentru a scăpa de eternul ” auto-flagelator.”

Și cel mai important lucru este că va trebui să înveți să reziști acestui comportament al mamei, până în punctul în care faci abstracție de la relația voastră, ceva timp.

3. Începi să te percepi prea critic

Mama toxică te-a criticat de ani de zile și încă o mai face: începi să crezi că tot ceea ce spune ea este adevărat. Da, ești într-adevăr „leneș, încăpățânat, prost, urât” și așa mai departe. Desăvârșită dezamăgire…

Ce este cel mai trist – vei crede în ea și vei începe să te autodenigrezi.

La vârsta adultă, acest lucru se manifestă prin faptul că o persoană stabilește standarde prea înalte pentru ea însăși și încearcă să se urnească cu orice preț pentru a obține aprobarea mamei sale.
Din păcate, orice ai face – o mamă toxică va fi întotdeauna nemulțumită de tine. La urma urmei, aceasta este tactica ei și toate eforturile tale nu o vor forța să și-o schimbe.

4. Ești atras de relații dependente

Relațiile dependente sunt imprevizibile. Ele au întotdeauna o parte care domină, iar cealaltă este pasivă și slabă. Cel mai trist lucru este că ambele părți găsesc satisfacție în această diviziune a rolurilor. Astfel, apare o dependență emoțională deosebită, fără de care mama și fiica se simt incomod.

Într-o astfel de relație toxică, mama joacă rolul de partener dominant între. În același timp, ea urmărește un singur scop – că fiica sau fiul ei are nevoie întotdeauna de ea, să nu gândească și să facă un pas fără ea. În acest caz, vorbim despre relații foarte nesănătoase și distructive.

5. Mama încearcă să își realizeze, prin intermediul copilului, visurile ei

Destul de des, mamele egoiste încearcă să-și facă copiii să facă ceea ce au visat odată, dar „nu le-a ieșit”. De exemplu, o astfel de mamă te poate forța să mergi la balet, pentru că ea a visat să devină o mare balerină în tinerețea ei.
Aceasta este o practică foarte viciosă. La urma urmei, un copil este o persoană care are propriile sale gânduri, dorințe, idei și visuri. Nicio mamă din lume nu are dreptul să decidă pentru copilul ei, chiar dacă este de o sută de ori sigură că o face numai pentru binele și succesul copilului, la maturitate.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *