Conflictele apar in orice cuplu si nu exista o solutie prin care sa le poti intotdeauna evita. Totusi, cuplurile fericite stiu cum sa puna problema atunci cand apar diferente de opinii, sa detensioneze situatia din timp si sa nu lase nemultumirile sa se adune pana cand cei doi parteneri nu mai pot gasi nicio rezolvare si nicio cale de intoarcere.

Un studiu realizat de cercetatorul John Gottman a descoperit ca, intr-o relatie, partenerii au disponibilitatea emotionala de a comunica doar in 9% din timp, ceea ce inseamna ca restul de 91% din timpul petrecut cu partenerul de cuplu poate fi marcat de o comunicare deficitara. Diferenta intre cuplurile puternice si cele care ajung sa se desparta este data de modul in care cei doi parteneri comunica in putinul timp pe care il au la dispozitie, scrie divahair.com.

„Conflictele nerezolvate raman acolo ca o piatra in pantofi. Durerea de a fi ranit, fie ca e vorba despre o mica neintelegere, fie de o cearta in toata regula, va creste inutil, daca rana nu este tratata la timp”, spune terapeutul Zach Brittle. Pentru dezamorsarea acestor conflicte care apar in orice relatie, exista mai multe metode eficiente prin care cei doi parteneri isi pot exprima cu calm si intelegere nemultumirile, fara a-l rani pe celalalt si, implicit, relatia. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de conflicte dintr-o relatie si cum le poti repara la timp:

Impartirea sarcinilor gospodaresti din locuinta

Atunci cand sarcinile din gospodarie nu sunt impartite egal intre cei doi parteneri, situatia poate fi sursa unui conflict de proportii. Adeseori, partenerul care depune mai mult efort va acumula o energie negativa care va exploda la un moment dat, iar tensiunea va fi cu atat mai puternica cu cat simte ca efortul sau nici nu este apreciat.

Cea mai simpla cale pentru rezolvarea acestei probleme este impartirea echitabila si clara a sarcinilor din gospodarie. Daca simti ca tu faci prea multe, iar partenerul tau nu depune suficient efort pentru a te ajuta, o discutie calma, in care sa iti explici nemultumirile fara a arunca insa vina direct asupra lui, va avea cu siguranta succes. Stabiliti in mod clar cine este responsabil de curatenie, cine se ocupa de cumparaturi, spalat vase si haine, cine duce gunoiul etc, iar tensiunile se vor aplana mai rapid decat ai crede.

Obiceiurile si tabieturile fiecaruia

Fiecare persoana are propriile sale obiceiuri sau tabieturi la care nu vrea sa renunte. Atunci cand acestea sunt deranjante pentru partenerul de cuplu, pot aparea certuri care se transforma in timp in conflicte greu de rezolvat. Pentru a le preveni, este bine sa va asigurati ca, dincolo de momentele petrecute impreuna, aveti si timp pentru voi insiva.

Comunicarea este solutia intotdeauna in asemenea momente. De exemplu, daca esti nemultumita ca iubitul tau este fumator sau te deranjeaza ca fumeaza in casa, atunci puteti gasi impreuna o alternativa prin care el sa nu renunte la tabietul sau, iar tu sa nu mai ai probleme cu mirosul de fum sau cu scrumul tigarilor obisnuite. Probabil nu vei fi surprinsa sa afli ca si alte cupluri s-au lovit de aceasta problema. Aceasta parere despre IQOS, pe care o gasesti aici, te va convinge ca exista o cale prin care sa ajungeti amandoi la un compromis si sa aplanati rapid orice conflict. Atunci cand cei doi parteneri nu isi impun limite sau nu se obliga reciproc sa renunte la lucruri care le fac placere, ci gasesc o varianta de compromis, problema va disparea la fel de repede cum a aparut.

Cum se impart cheltuielile casei

Subiectul banilor poate fi unul extrem de sensibil, chiar si pentru cuplurile care au venituri suficient de mari pentru a le asigura un trai confortabil. Cei mai multi pun la comun o parte din bani pentru cheltuielile casei (rate, plata facturilor etc) si isi impart cheltuielile zilnice cu mancarea sau cumparaturile obisnuite.

Important este sa gasiti o varianta in care fiecare sa se simta confortabil cu propria sa contributie si cu cea a partenerului. In schimb, este crucial sa va consultati atunci cand vine vorba despre decizii financiare mari, cum ar fi un imprumut la banca, achizitionarea unei case, a unei masini sau orice alt lucru care presupune o cheltuiala majora.

Cat de mult timp petreceti pe retelele de socializare

Timpul pe care il petrecem cu ochii in telefon poate deveni deranjant pentru partenerul de cuplu, care se poate simti neglijat sau poate simti ca nu mai prezinta suficient interes pentru persoana de langa el. Momentele dedicate retelelor de socializare pot deveni si un motiv de neincredere pentru partener, fiind sursa unor certuri care se pot transforma in conflicte in toata regula.

De aceea, este bine sa va impuneti niste reguli privind folosirea telefonului mobil atunci cand sunteti impreuna. Puteti stabili sa nu utilizati smartphone-ul in dormitor sau atunci cand iesiti impreuna in oras ori. In acelasi sens, gasiti impreuna o varianta de compromis astfel incat sa aveti mai mult timp pentru a comunica, a face conversatie si a nu ajunge intr-o rutina.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *