Prietenia adevarata inseamna conexiune, vulnerabilitate, acceptare, incredere si comunicare. Prietenia adevarata pare o poveste in zilele noastre si putini cred in relatiile bazate pe valori si lipsite de interes.

Psiholog: Prietenul fals este mai periculos decat un dusmanPsiholog: Prietenul fals este mai periculos decat un dusman

Invitata in studioul Radio Sputnik Moldova, psihologul Maria Varlan a explicat de ce oamenii au nevoie de prieteni si care sunt caracteristicile unei prietenii adevarate, scrie sputnik.md.

„Trebuie diferentiate relatiile create la locul de munca, acelea dintre cunoscuti si relatiile dintre prieteni. O relatie adevarata de prietenie inseamna o relatie fara interes. Prietenii pe care ni-i facem de-a lungul vietii ne modeleaza personalitatea si dezvoltarea emotionala din copilarie si pana la batranete. Adesea suntem martori la situatia cand doi amici deschid o afacere impreuna si din acel moment apare un interes financiar. In mare parte, in aceste cazuri relatia de prietenie se raceste, chiar daca uneori partenerii nu recunosc acest lucru”, a spus Maria Varlan.

Potrivit psihologului, fiecare om cauta o persoana careia sa ii poata destainui orice. Totusi, aceasta persoana trebuie sa fie una de incredere, iar relatiile de prietenie trebuie testate in timp.

„Se intampla de multe ori sa ne destainuim si sa avem incredere deplina in oamenii care ne vor trada pe viitor. Acesti „prieteni” sunt mai periculosi decat oricare dusman, pentru ca un inamic nu poate dezvalui tainele necunoscute ale sufletului „, a mai adaugat psihologul.

Totodata, Maria Varlan considera ca principalele caracteristici ale unei prietenii sunt: legatura de suflet, onestitatea, loialitatea, increderea si capacitatea de a asculta.

„Foarte multa lume spune ca dupa ce au trecut printr-o dezamagire nu mai au dorinta sa-si faca alti prieteni. Aceasta abordare este total gresita, pentru ca omul nu poate trai in singuratate. Psihologii indeamna oamenii sa invete din aceste situatii si sa incerce sa nu greseasca in urmatoarele relatii pe care le vor crea. Prima dezamagire reprezinta primul test de rezistenta al relatiei de prietenie. Prietenia adevarata se salveaza. Daca se pierde pentru totdeauna, nu e prietenie. Comunicarea eficienta este solutia oricarei probleme”, a explicat psihologul Maria Varlan.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *