A inceput Saptamana Mare pentru crestinii romano-catolici. Dupa ce au participat la comemorarea intrarii solemne a lui Isus in Ierusalim, in Duminica Floriilor, credinciosii catolici comemoreaza in timpul Saptamanii Sfinte Patima si Moa rtea Domnului, si se pregatesc sa intampine Pastele – Invierea domnului.

In asteptarea celei mai importante satbatori din an, Pastele 2019, crestinii catolici, care de astazi au intrat in Saptamana Sfanta, care la ortodocsi se numeste Saptamana Patimilor, merg la biserica si se roaga in cadrul unor slujbe speciale

Traditii in Saptamana Sfanta

Cu seara zilei de joi, din Saptamana Sfanta, incepe Triduum-ul Pascal, trei zile de rugaciuni speciale, in care Biserica Catolica celebreaza cu solemnitate Misterul Mantuirii, comemorandu-l, prin celebrari speciale, pe Domnul Cristos rastignit, inmormantat si inviat.

Aceste Triduum se va incheia cu Sfanta Liturghie fin noaptea Invierii Domnului.

Traditii pentru ziua de Joi din Saptamana Sfanta

In dimineata zilei de joi, din Saptamana Sfanta, in toate bisericile catedrale din lume se celebreaza Sfanta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Aceasta Sfanta Liturghie este unica in felul ei in timpul anului liturgic: se celebreaza doar o data pe an (in Joia Sfanta), doar in catedralele diecezelor si reuneste intreg clerul unei dieceze, aratand comuniunea preotilor din dieceza cu episcopul lor.

Liturghia este prezidata de episcopul locului si la ea participa toti preotii diecezani si calugari din dieceza respectiva. In timpul acestei Sfinte Liturghii preotii participanti reinnoiesc fagaduintele pe care le-au facut in momentul in care au fost hirotoniti preoti.

In cadrul acestei Sfinte Liturghii, episcopul binecuvanteaza Uleiurile Sfinte, pe care apoi preotii din dieceza le vor folosi timp de un an in administrarea Tainelor (sacramentelor) Botezului, Mirului si al Ungerii Bolnavilor, precum si la ungerea si sfintirea bisericilor noi.

La Sfanta Liturghie din seara zilei de joi, numita si Sfanta Liturghie a Cinei Domnului, in Biserica Catolica se celebreaza instituirea Sfintei Impartasanii si a Sfintei Preotii de catre Domnul nostru Isus Cristos, la ultima Cina. In cadrul acestei celebrari, in amintirea gestului de daruire totala de sine pe care Isus l-a facut fata de apostoli, episcopul sau parohul locului spala picioarele a 12 persoane, in general barbati, care, de obicei, sunt membrii ai comunitatii parohiale

Papa Francisc, in timpul pontificatului sau, a savarsit acest gest al spalarii picioarelor in inchisori, centre pentru detinuti minori, centre pentru persoane cu dizabilitati, spaland picioarele a 12 persoane barbati si femei, deopotriva, minori si adulti in detentie, persoane cu dizabilitati, refugiati, migranti.

Traditii pentru ziua de Vineri din Saptamana Sfanta

In Vinerea Sfanta, credinciosii romano-catolici, in semn de participare exterioara la jertfa Mantuitorului, tin post (mananca doar o data in zi pe saturate) si abstinenta (se abtin de la carne).

In aceasta zi nu se celebreaza Sfanta Liturghie, dar dupa-amiaza in bisericile catolice are loc o comemorare a Patimii si Mor tii lui Cristos si adorarea Sfintei Cruci. In cadrul acestei celebrari se citeste Patima Mantuitorului, din Evanghelia dupa Sfantul Ioan, si se venereaza Sfanta Cruci de catre credinciosii si preotii prezenti, scrie a1.ro.

Traditii pentru ziua de Sambata din Saptamana Sfanta

In Sambata Sfanta, Biserica Catolica privegheaza in rugaciune si nu celebreaza in cursul zilei nicio actiune liturgica. In schimb, noaptea are loc celebrarea solemna a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din aceasta Noapte Sfanta se exprima trecerea de la moa rte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *