O investigatie facuta de postul de televiziune Channel 4, a descoperit ca nivelul de poluare la bordul unei nave de croaziera este mai ridicat decat in unele dintre cele mai poluate orase din lume.

Investigatia, facuta sub acoperire, a demonstrat cat de mare este poluarea cu „particule ultra-fine” din aerul aflat in interiorul si exteriorul unei nave.

Particulele masurate sunt emanate de motoarele navei de croaziera, conform The Independent.

Masuratorile au fost facute la bordul navei Oceana, a companiei P&O Cruises, care poate acomoda peste 2.000 de pasageri.

Dispozitivele speciale au aratat ca aerul avea circa 84.000 de particule ultra-fine per centimetrul cubic de aer, in timp ce langa cosurile de fum ale navei se inregistrau 226.000 de particule ultra-fine per centimetrul patrat.

Astfel, masuratorile indica ca poluarea este de doua ori mai mare decat in centrul Londrei si asemanatoare cu cea din orase precum Shanghai si Delhi.

„Expunerea scurta la aceste particule poate cauza simptome respiratorii. Oamenii cu astm ar putea avea dificultati in respiratie, la fel si in cazul celor cu probleme cardiovasculare”, a mentionat doctorul Matthew Loxham.

„Navele de croaziera nu emit numai gaze toxice, ci si oxizi de sulf si oxizi de nitrogen. Intr-o zi, o nava emite atat de multe particule ultra-fine precum un milion de masini. Asadar, 30 de nave pot polua la fel de mult ca toate masinile din Marea Britanie”, demonstreaza si Daniel Rieger, membru in asociatia germana de mediu NABU.

Conform unui comunicat de presa, P&O Cruises a raspuns:

„Incepand cu 2005 am redus consumul de carburanti cu 28%, ceea ce inseamna si o reducere a poluarii”.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *