Janusz Korczak, un pedagog polonez, scriitor, doctor si activist social, a tinut sa dea cateva sfaturi parintilor, in ceea ce priveste cresterea copiilor.

Nu astepta de la copilul tau ca va fi ca tine, sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el insusi.

Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te multumeasca? El va darui viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta.

Nu rasfrange nemultumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu te macina amarul la batranete. Caci, ce semeni aia vei culege.

Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur, viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experienta.

Nu-l umili!

Nu uita, cele mai importante intalniri sunt intalnirile cu copiii nostri.

Nu te chinui, daca nu poti face totul pentru copilul tau, dar tine minte: pentru copil nu s-a facut suficient, in cazul in care nu s-a facut tot posibilul.

Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu ti-ai dori sa se comporte ceilalti cu propriul tau copil.

Iubeste-ti copilul in orice ipostaza, netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare, care inca se desfasoara in viata ta.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *