Pr. Constantin Necula a acordat un interviu in care a vorbit despre cea mai mare greseala pe care poata sa o faca un barbat in relatia cu o femeie.

Sa vedem ce a spus parintele.

Cum vedeati femeia la 20, la 30 de ani si cum o vedeti acum?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu acelasi respect. La 20 de ani nu eram preot ci ma pregateam sa finalizez stagiul militar. Furat de perspectiva unei admiteri la teologie am descoperit teologia Maicii Domnului, care mi-a reconfigurat respectul pentru femeie. La 30 de ani, preot, acest respect s-a configurat intr-o icoana noua. Bunicii, mamei, sorei si sotiei mele s-a adaugat fiica mea, o feminitate fragila si minunata, cum a ramas pana astazi.

Ce ati cautat mereu la o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Decenta. Linia unei culturi interioare cuminti. Frumusetea cuminte, lipsita de vulgaritate.

Ce nu ati inteles niciodata la o femeie, parinte Constantin?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: De ce suporta la nesfarsit magariile unui sot violent, de exemplu, punand dinainte nevoia de a avea tata pentru copiii sai. Un tata violent distruge pacea casei si fura copilaria pruncilor sai. Iar femeii ii distruge feminitatea, darul de pret al unicitatii ei creatoare.

Care este cea mai mare greseala pe care un barbat poate sa o faca in relatia cu o femeie?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Orice greseala in raport cu exigentele unei femei e mare. Nu exista relatii umane perfecte, dar tensionarea pe imperfectiuni naste frustrare si fracturi sufletesti majore.

Parinte, dar cea mai mare greseala a femeii in relatia cu barbatul?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Sa-l anuleze cu pretentii absurde. Distrugand tocmai libertatea reactiei, a vointei care limpezeste iubirea.

Exista femeia ideala? Cum arata ea?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Cu riscul de a supara comentatorii incinsi in cuptorul valorilor moderne, cred ca Maica Domnului este un astfel de Model ideal. Nu uit ca Hristos Insusi socoteste Biserica Sa drept Mireasa. O feminitate transfigurata in iubire. Pamantean vorbind, rational, cred ca fiecare poarta cu sine un model feminin care prinde contur prin maturizare si rabdare. Orice fetita se viseaza printesa, orice femeie regina. E limpede ca implinirile tin de Cer.

Sunt femei pe care le-ati luat ca model, parinte conferentiar?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Sigur. Povestesc ca bunica, zambesc ca mama, rationez ca Doamna mea de Matematica din Liceu. In plan duhovnicesc sunt marcat de modelul Maicii Ierusalima de la Tismana. Apoi sunt cateva autoare de psihologie (Lita Basset) ori literatura (Julia Navarro) la care ma raportez cu mare bucurie. Modelul pedagogic l-am descoperit in Africa, in Ghana. Sub un copac umbros, duminica dimineata, o Madame- invatatoarea satului, cantand lui Dumnezeu cu pruncii. Ca un oftat de fericire.

Cum vi se pare ca e reprezentata astazi femeia in societate? E ea egala barbatului?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: E greu de raspuns. Pentru ca exigentele acestei egalitati sunt modificabile aproape in permanenta. Eu cred ca femeia depaseste barbatul. Cand se multumeste doar sa-l egaleze imi pare ca pierde perspectiva. Ma intreb mereu daca urletul unui sef de multinationala pentru a implini targetul zilei e mai important decat surasul cu miros de lapte al pruncului. Fara ca aceasta intrebare sa trimita femeia la cratita. E un duh de ocrotire ce face din femeie scara spre cer. O fragilitate plina de forta.

Ce sfat i-ati da unui tanar de 20 de ani, in privinta relatiei cu femeile, parinte?

Pr. conf. dr. Constantin Necula: Temperanta si respect. Orice fortare naste rani. De cele mai multe ori greu vindecabile. Ori chiar nevindecabile. Sa-si creasca iubirea in decenta.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *