Ziua de 7 ianuarie, când creștinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul este un moment plin de semnificați și tradiții.

Iată ce fac creștinii de rit vechi de Nașterea Domnului.

În Ajun se face o masă care cuprinde 12 feluri de mâncare

Potrivit traditiei, în ziua de Ajun se colindă, iar băieții se îmbracă în haine tradiționale și își agață colaci și ștergare înflorate la brâu, vestind cu mare bucurie Nașterea Mântuitorului. De asemenea, în Ajun se pregătește o masă mare din care nu lipsesc 12 feluri de mâncare, reprezentând numărul Apostolilor Domnului, din care nu lipsește grâul fiert, sarmale de post cu hribi și compotul de prune afumate.

La rândul lor, cei din Basarabia întâmpină Crăciunul cu pâine făcută de gospodine în ziua de Ajun. Și tot atunci, acestea pregătesc și bine cunoscutul ajunel. Acesta se leagă cu o ață alături de flori de busuioc și se agață la icoană, fiind păstrat până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Atunci se scoate și se dă animalelor să mănânce, pentru a fi ferite de ghinion și farmece. La masa de Crăciun, sârbii pun sub fața de masă fân și bani pentru a avea bunăstare în casă anul care va veni. Acestea se păstrează sub fața de masă până la Bobotează.

Felicia Iederă

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *