Ce se întâmplă cu noi oamenii atunci când vine vorba de sănătatea fizică? De ce nu o punem pe primul loc și apoi nu înțelegem de ce ne îmbolnăvim?

Iată ce relatează Mihaela Bilic despre comoditate și sănătate!

„Nu mâncăm suficient de multe legume pentru că ne este greu/lene să le cumpărăm/spălăm/curățăm/gătim. Nu mâncăm suficient de des pește pentru că ne este greu/lene să alegem oasele iar gustul/mirosul nu ne satisface la fel ca șnițelul cu cartofi prăjiți. Nici ciorbe nu consumăm prea des, tot din cauza comodității: prea mult timp de preparat, prea dificil de transportat și nu se pot mânca în pat😂 unde mai pui că și rimează!!

Comoditatea noastră (ca să nu-i zicem lene) nu lasă indiferentă nici lumea medicală, nici industria alimentară. Într-o societate care are nevoie de cetățeni sănătoși care să fie și buni consumatori, soluțiile nu întârzie să apară. Așa că ce nu avem noi chef sau timp să facem, se poate cumpăra produse semipreparate, ambalate, spălate, porționate, gata bune cât să fie mestecate…și nici mestecatul nu mai e obligatoriu, având în vedere cât de moi, pasate, rafinate sau centrufugate au devenit toate produsele.

Până aici totul pare bine și frumos, progresul omenirii se vede și în farfuri. Mai trist este când acest „mai bine”- de fapt „mai comod”- ajunge să strice „binele” pe care îl aveam. Pentru că preambalat, procesat, industrializat și ușor de mâncat nu înseamnă și sănătos neapărat Să luăm de exemplu peștele/carnea: bucățile ambalate în caserole, gata pregătite pentru a fi puse la cuptor/pe grătar, nu sunt doar filetate/tranșate, dar sunt și injectate cu un amestec de zeamă de lămâie/amidon și mirodenii, care au rolul să frăgezească carnea, să o facă mai gustoasă și mai ușor/rapid de gătit. Nici preparatele congelate nu sunt la fel de simple ca cele pe care le făcea bunica, de la cartofi prăjiți la șnițel, chiftele sau pilaf cu legume, toate conțin ingrediente menite să asigure consistență, culoare, gust- în final rețeta ține mai mult de chimie decât de bucătărie.

Și asta nu e tot. Când comoditatea ni se urcă la cap și devine răzgâială, ne trezim că vrem struguri și pepeni fără sâmburi, mandarine care se curăță ușor, cireșe cât oul de porumbel și ouă cu gălbenuș portocaliu tot timpul anului. Adică noi suntem aceia care facem mofturi, altfel revoltați fiind că mâncarea nu mai e ce era odinioară Până când supermarket-urile vor da faliment ca urmare a faptului că ne-am întors cu toții la cratiță, eu zic că merită să mai renunțăm un pic la comoditate. Dacă vreți sănătate, mizați pe simplitate- consumați orice produs cât mai puțin procesat/transformat/ameliorat, cât mai aproape de forma în care l-a făcut Natura. Nu-i lăsați pe alții să gătească/pregătească mâncarea în locul vostru, culmea e că nimeni nu o poate face mai bine ca voi.” spune Mihaela Bilic.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *