Mai e foarte puțin și sărbătorile de iarnă vor bate la ușă. De ce să alegem să plecăm peste hotare, când avem acasă cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, cu un farmec aparte?

1 decembrie se sărbătorește cu fasole cu ciolan

Luna decembrie începe cu o mini vacanță care cuprinde și sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Un motiv în plus să mergeți la peștera acestuia din Dobrogea, să vă închinați patului sculptat în piatră, unde se odihnea acesta și care, spune tradiția, face adevărate minuni. Tot pe 1 decembrie puteți sărbători la Alba Iulia Marea Unire cu nelipsa fasole cu ciolan dar și dansuri populare. Și tot atunci se vor deschide și minunatele târguri de Crăciun fie la București, fie la Timișoara, Sibiu, Brașov, Cluj, Oradea, etc, unde vă veți delecta cu cele mai bune produse tradiționale.

Un moment mult așteptat este Ignatul (20 decembrie) când participăm cu toții la tăierea porcului și bineînțeles tradiționala pomană a porcului, cu mămăliguță cu brânză și carne proaspătă. Vreți să aveți parte de un Crăciun de vis? Atunci trebuie să ajungeți în Maramureș, unde veți retrăi atmosfera copilăriei, cântând impresionantele colinde. Și Trasilvania e plină de obiceiuri unice în decembrie, de Crăciun cetele de juni vor colinda casele și vor chema fetele la baluri tradiționale, iar pe 28 decembrie se vor aprinde focuri pentru a alunga răul.

În Dobrogea și Delta Dunării Crăciunul miroase a borș de pește, iar obiceiul numit Moșoiul când tinerii poartă măști pentru a alunga răul, vă va fascina. Sărbătorile nu sunt mai frumoase niciodată ca acasă.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *