Povestea omului care a tratat – Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni „vindecători” de inimi de copii din lume. Un medic sirian a cărui inimă bate insă foarte tare pentru România. Aici şi-a făcut studiile acum 40 de ani. Şi tot aici l-a prins şi pandemia, făcând operaţii gratuit la Spitalul Marie Curie. Restricţiile nu i-au mai permis să plece, iar asta a fost şansa unică a peste 50 de copii, să fie salvaţi.

Un destin salvat de pandemie

Mama Evei plânge azi de fericire. Fetiţa ei are în faţă o viaţă. Până acum părea un vis imposibil. Eva a venit pe lume acum 4 luni cu o malformaţie cardiacă şi cu şanse mici de supravieţuire. Salvarea ei are un chip şi un nume: profesorul Tammam Youssef, medic sirian, „Mi s-a zis că are nevoie de operație neapărat până în maxim 5 luni, altfel o pierd. Eram foarte disperată că era și problema cu pandemia”, povestește Georgia Ciunaie, mama Evei, scrie observatornews.ro.

Povestea omului care a tratat – Paradoxal, pandemia i-a salvat viaţa copilului. Medicul Tammam Youssef a fost prins de restricţii aici și n-a mai putut să plece. „Dumnezeu probabil așa a vrut ca să fiu eu aici, să stau în perioada aceasta ca să coparticip alături de colegii din alte centre să salvăm acești copii, să rezolvăm aceste urgențe neonatale”, spune Tammam Youssef.

Georgiana Ciunaie, mama Evei: Mi-a luat-o doamna doctor şi mi s-a zis să o sărut pe frunte şi să mă rog la Dumnezeu că o să fie bine. Din momentul ăla mi-a venit rău. Mă gândeam că o să o pierd. 5 ore a fost un chin…

Cinci ore de chin la finalul cărora fetiţa le-a zâmbit din toată inima mamei şi doctorului.
O poveste începută pe tărâm românesc

Povestea omului care a tratat – Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni chirurgi de inimi de copii din lume. Iar povestea lui începe chiar aici, în România. Ţara în care a studiat medicina şi unde se întoarce, de mai bine de 8 ani, ca să opereze pro bono.

Nu s-ar fi gândit niciodată la asta acum 40 de ani, când a aterizat prima dată la Bucureşti. Tatăl lui l-a trimis aici, să studieze medicina. Îşi aduce aminte că primul şoc a fost termic. Afară erau -25 de grade. Încet, s-a îndrăgostit şi de ţară, şi de medicină.

Tammam Youssef, medic: Am venit în România în anul universitar 1978-1979, am făcut anul pregătitor la Bacău, ca să învăţ limba română, ca să învăţ să fac medicină în anul 1979-1980. Am ales România pentru că era raportul cultural între Siria şi România şi am avut o bursă de studiu să vin în România, să vedem culturi noi. Asta a fost opinia tatălui meu.

Când am venit prima dată în România a fost foarte dificil. Am ajuns de la Damasc, unde erau +25 de grade, aici unde erau 25 în minus. La noi nu erau aceste temperaturi scăzute și a fost foarte dificil. Au trecut cel puțin 3-4 luni până am văzut soarele.

Când a venit prima oară în România a intrat în carantină

Tammam Youssef, medic: Am ajuns la aeroport unde nu ne aștepta nimeni. Era foarte dificil. Erau un complex la Agronomie unde primeau toți studenții străini. Am tras bagajele după noi. Eram vreo 10 studenți, du-te la carantină, că veneam din țări calde. Lucrurile nu erau așa simple. Am stat la București vreo 2 săptămâni, apoi ne-au trimis la Bacău pentru anul pregătitor, dar era imposibil să învățăm limba într-un an.

Sunt foarte mulți colegi de-ai mei, nu prea au crezut că vor reuși. Dar mie nu mi-a trecut niciodată prin cap să mă întorc. Anii studenției au fost foarte frumoși. Am avut profesori foarte buni, care ne-au susținut, ne-au învățat.

În România practic am trăit tinerețea noastră. E a doua țară a noastră. Mergeam la munte, mergeam la mare, în tabere și totul era foarte frumos și poporul român este foarte ospitalier, te primește bine, nu simți că ești străin aici. Ne-a făcut să ne simțim ca acasă.

Profeția unui profesor

A terminat facultatea în 1985, s-a întors pentru scurt timp în Siria. Apoi a început să revină la Fundeni, dar să meargă și la schimburi de experiență în Germania, Austria, Spania. În Italia s-a mutat în 1994, unde a început să facă în special cardiochirurgie pediatrică.

Tammam Youssef, medic: Unul din profesorii noştri, la care am avut notă maximă, în anul 3 a avut o profeţie. Mi-a spus: te văd după vreo 15 ani, 20 de ani ca să te întorci să faci ceva pentru ţara aceasta. Nu au fost 15, 20 de ani. Au fost 25 de ani, dar totuşi am ajuns să fac ceva în România.

M-am bucurat foarte mult, pentru că era o personalitate mare, o vedetă de cardiochirurgie pediatrică. De atunci mi-am ales de fapt să fiu cardiopediatru. În anul trei am avut un stagiu la cardiochirurgie și am ajuns la Fundeni, unde mi-a plăcut foarte mult. Mergeam mereu acolo în timpul meu liber.

Povestea omului care a tratat – În 1993, a fondat Asociația Internațională de Cardiochirurgie Pediatrică.

Tammam Youssef, medic: Dup-aia am început să mergem în misiuni, să operăm în diverse țări: în Siria, Egipt, Tunisia, Maroc. Am înființat și varii centre de cardiochirurgie, unul a fost chiar în Damasc, care la ora actuală face 3-400 de cazuri pe an. Am format tot personalul de acolo.

Cel mai mare număr de copii cu aceste malformații congenitale sunt în țările în curs de dezvoltare, unde nu sunt nici centre adecvate să se opereze și tu nu poți ca asociație să rezolvi toți copiii din lume. Astfel că acolo unde găsești un teren fertil trebuie să creezi un centru și să te bazezi pe forțele locale.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *