Pădurea de Liliac de la Ponoare, o minune a naturii, este o rezervație botanică situată la 3 km de Conacu’ Boierului. Rezervația se întinde pe o suprafață de 20 ha, la o altitudine de 500 m și reprezintă unica pădure de Liliac din țară conservată datorită climatului blând, cu influențe submediteraneene. Este declarată arie protejată a Geoparcului Platoul Mehedinți.

Influenţa climei submediteraneene a favorizat aici dezvoltarea unei flore specifice: liliacul, frăsinica, vişinul turcesc, mojdreanul, păducelul, cărpiniţa şi mult admirata lalea neagră. Şi fauna reprezintă câteva specii rare, ocrotite de lege: vipera cu corn, scorpionul şi broasca ţestoasă, scrie occidentulromanesc.com.

Pădurea poate fi admirată în deplinătatea frumuseţii sale, mai ales la începutul lunii mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică, un parfum îmbietor.

Pădurea de Liliac se întinde pe 20 de hectare şi se află în apropierea platformei carstice Ponoare, la circa şase kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.

Pădurea se află la circa 3 km sud de localitatea Ponoare, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor, de o parte şi de alta a Văii Prislopului. Pentru a ajunge la ea, pe jos, se poate porni de la școală, pe Valea Morilor, urmându-se firul apei și urcând apoi pe Dosul Mare, până la Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic.

Pe acest drum, turiștii pot vedea bisericuța de sub Stei.

În cazul în care vreți să ajungeți cu mașina, se poate merge pe lângă căminul cultural, apoi se traversează cătunul Tihoi și se merge în direcția Delureni. Cea mai bună perioadă de vizită, pentru a prinde liliecii înfloriți este începutul lunii mai.

La Ponoare se organizează în fiecare an sărbătoarea liliacului, o manifestare folclorică de interes naţional, la care, în amfiteatrul natural al Văii Prislopului, se întrec formaţii şi solişti de renume din zonă, iar sărbătoarea se desfășoară neîntrerupt din anul 1965.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *