„Cred ca era timpul ca o mănăstire ortodoxă sa fie fondata din nou in acele insule, iar Dumnezeu nu a gasit alta persoana dispusa si m-a pacalit pe mine”, a declarat parintele Serafim Aldea, cu o nota de umor, intr-un interviu despre proiectul primei manastiri ortodoxe din ultimii 1000 ani de pe insula Mull.

Manastirea va fi inchinata Tuturor Sfintilor Celti.

Pe insula scotiana a functionat o veche vatra monahala ctitorita probabil de Sfantul Columba sau de unul dintre calugarii de pe insula Iona. Manastirea romaneasca este organizata in jurul Bisericii „Sfintilor Ninian si Cuthbert”, aflata la marginea localitatii Kilninian de pe insula. Lacasul de cult a fost donat Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2009 pentru a fi infiintat un asezamant monahal, scrie basilica.ro.

https://youtu.be/bAH5URBHUf8

Cum a ajuns parintele Aldea sa se ocupe de acest proiect? El a povestit intr-un interviu ca se afla la mormantul Parintelui Sofronie Saharov si a primit un telefon de la preotul comunitatii din Glasgow care i-a spus despre aceasta biserica.

„Ma aflam chiar in cripta in care parintele este inmormantat si ma rugam pentru o directie. Si Dumnezeu mi-a trimis biserica asta, complet abandonata, cu acoperisul ruinat, care necesita multa munca si multi bani”.

Procesul restaurarii lacasului de cult este unul anevoios din cauza legislatiei in vigoare.

„Am descoperit ca structura acoperisului, partea din lemn, este cea originala din 1755”, a spus parintele, fapt pentru care materialele utilizate pentru refacerea lui trebuiau sa fie din aceeasi perioada.

„Pentru acoperis a trebuit sa cautam sindrila care dateaza din secolul 18, deoarece nu ne permit sa folosim materiale actuale”.

„Practic, trebuie sa mergi de la biserica la biserica (din acel secol) si sa strangi cat mai multe materiale pe care ei le-au pastrat si sa le folosesti la cladirea ta”.

Desi in trecut insula a fost vie din punct de vedere al vietii monahale, in prezent parintele Aldea este singurul monah ortodox din insula.

Parintele a explicat ca „in primul mileniu, cand crestinismul era unul si nu exista niciun fel de ruptura intre ortodocsi si catolici, in aceste insule erau sute de manastiri, mii de calugari si de maici”.

Insa vremurile au facut ca viata monahala sa dispara din aceste locuri.

„De la sfarsitul primului mileniu si pana acum nu a mai existat niciun fel de prezenta monahala de acest gen in Hebride. Sunt singurul calugar ortodox al acestor locuri”.

Insula Mull este a doua ca marime din cadrul Arhipelagului Hebridelor si are o populatie de 1000-2000 de oameni. Capitala este Tobermory (‘Fantana Mariei’, in cinstea Bunei-Vestiri), un sat de aproximativ 700 de locuitori.

Parintele a vorbit si despre greutatea locuirii pe insula din cauza conditiilor climatice. El a evidentiat ca iernile sunt lungi, umede si intunecoase.

„Este foarte intuneric, umiditatea este crescuta si daca ai cea mai mica tendinta spre depresie te va termina”.

Singurul monah ortodox de pe insula scotiana a spus ca iubeste clima si conditiile de trai.

„Sunt precum o ciuperca, iubesc umiditatea si intunericul. Este perfect pentru mine. Ma ajuta si fizic, deoarece am suferit de migrene inca de la varsta de 16 ani. Astfel ca soarele imi este inamic, deoarece activeaza migrenele. Pentru ca vad soarele o data la sase luni este foarte bine pentru mine”.

Cum se ajunge la manastire?

„Ar trebui sa zburati pana in Edinburgh, de acolo sa mergeti vreo 3-4 ore pana in portul de unde se iau vapoarele catre insulele din Arhipelagul Hebridelor. Faceti apoi o calatorie de inca o ora cu vaporul, apoi trebuie sa traversati insula pe partea opusa, catre ocean, unde se afla manastirea”.

In perioada 2004 a absolvit studiile masterale la Departamentul de Literatura Engleza si Comparata la Universitatea din Warwick. Doctoratul l-a urmat la Universitatea Durham sub coordonarea parintelui profesor Andrew Louth.

In anul 2010 a infiintat o parohie romaneasca in Newcastle.

Din ianuarie 2014 lucreaza la Departamentul de Teologie al Universitatii Oxford.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *