Lipsa afecțiunii față de copii poate cauza diverse probleme în toate etapele de dezvoltare.

De exemplu, unii copii vor avea comportamente conflictuale, agresive sau un sentiment puternic de nesiguranță, de neîncredere.

Iata de ce este important să detectăm semnele lipsei de afecțiune, adică:

Lipsa de control emoțional

Este un semn vital, foarte frecvent la copiii răniți sufletește. Un copil care a trăit într-un mediu emoțional sărac va avea probleme serioase să înțeleagă și să recunoască emoțiile, dar și normele sociale. În acest fel, va fi imposibil pentru el să știe cum să se comporte corect cu ceilalți din jurul lui.

Copilul nu va putea să identifice emoțiile persoanelor cu care comunică, fie ele negative sau pozitive. Din acest motiv, va arăta o lipsă majoră de empatie, care ar putea duce la tot felul de conflicte și izbucniri de furie.

Aceste tipuri de copii sunt mult mai vulnerabili, chiar dacă nu arată. Problema se găsește adesea mai mult la băieți decât la fete. Primii sunt de obicei educați pentru a fi puternici și a-și suprima emoțiile.

Deci, dacă bănuiți că unul dintre copiii vostri se încadrează într-o astfel de tipologie, trebuie să vă concentrați eforturile asupra îmbunătățirii comunicării cu el.

Izolarea și predispoziția spre conflict

Un alt semn de lipsă de afecțiune la copii se regăsește în relațiile pe care le stabilesc cu ceilalți. Dacă ele sunt adesea dominate de conflicte sau chiar inexistente, atunci avem de-a face în mod clar cu o problemă.

Este foarte obișnuit pentru un copil cu probleme emoționale să arate abilități sociale slabe, fapt care duce la izolare, la incapacitatea de a stabili alte tipuri de conexiuni.

Pe de altă parte, copiii cu asemenea probleme arată puțin respect față de emoțiile celorlalți. Neînțelegerea emoțiilor altora le agravează frustrarea și furia împotriva lumii.

Nesiguranța

În cele din urmă, copiii privați de afecțiune emoțională simt adesea un sentiment puternic de nesiguranță, care se manifestă în comportamente specifice.

De exemplu, ei tind să se apere, să evite situațiile dificile, să se retragă și să se izoleze sau să încerce să controleze, să creeze conflicte în mod direct.

După cum vedem, lipsa de afecțiune în copilărie poate avea tot felul de consecințe negative.

Comunicați cu copiii, faceți-i să înțeleagă că vă pasă de bunăstarea lor!

“Niciodată nu e prea târziu să avem o copilărie fericită” (Tom Robbins)

Un articol de Ileana Mlădinoiu

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *