I. O femeie care nu iubeste este cel mai vulnerabil loc din Univers. O femeie care iubeste poate schimba Universul.

Nu te grabi sa actionezi in vremea dez-indragostirii tale, pentru ca toate alegerile tale vor fi oarbe si iti vor atrage rani greu de vindecat, scrie altarulcredintei.md.

Barbatii vad femeia ranita de o despartire, asa cum vulturii vad animalul bolnav si il ataca. Teme-te sa fii o jertfa pentru devoratorii de carne, pentru ca esti lasata sa desparti pe fiu de tata si pe tata de fiu, sa alegi ce este slab de ce este puternic, ce este bun de ce este rau pentru a pune ordine in lume. Nu uita ca cel mai puternic barbat poate fi imblinzit doar de o femeie – fii tu cea care o va face.

Femeia are sansa de a alege o singura data; daca o rateaza, obiectul alegerii devine ea.

Fii atenta sa nu ajungi un lucru de umplut golul – pentru aceasta fii tu partea cea plina.

II. Daca esti o pasare – pazeste-ti aripile, daca esti o caprioara – pazeste-ti picioarele.

Ceea ce crezi ca ai mai bun in tine este slabiciunea ta si locul in care vei fi lovita. Pazeste comoara ta inauntru, pastrind taina ei pentru cel care va sti sa-ti rasplateasca cu insasi viata lui.

Cu cit e mai putin aur undeva, cu atit creste valoarea lui.

III. Frumusetea este un dar nepretuit, dar nu este cel mai mare intre daruri.

Ai observat ca frumusetea florilor e diferita de cea a pasarilor si frumusetea cerului e altfel decit frumusetea muntilor. Fluturii si pestii se intrec in turnirurile culorilor. Ochiul nu se satura de tot ce este frumos si inima cinta slava Creatorului.

Fii recunoscatoare pentru tot ce ai si nu te pune cu nimic mai presus de altii. Oamenii sint frumosi, inteligenti sau indeminatici pentru un scop anume. Afla care este rostul darurilor tale. Altminteri, oamenii frumosi si destepti fac aceleasi pacate ca si oamenii prosti si uriti. Daca excelezi in ceva, fa ca aceasta sa schimbe in bine viata celor din jur.

Invata sa construiesti, ca sa nu traiesti toata viata cu chirie.

IV. Singuratatea nu e o boala, precum nici insotirea fara socoteala nu e o izbavire. Asa cum o floare vie se deosebeste de o floare rupta, tot asa o femeie singura va parea mai frumoasa decit o femeie insotita prost.

Nu face caz din insotirile pripite si nu povesti sotului legiuit despre ce a fost odata, nici de bine, nici de rau. De vei povesti de bine, ai putea trezi gelozia lui, iar de vei povesti de rau, te vei defaima si pe tine, si pe el, facindu-l partas la lucrurile nedemne din viata ta.

V. Greselile mari se iarta cu vorbe putine, la fel si greselile mici pot deveni de neiertat din pricina multelor indreptatiri.

Traieste ca si cum toata lumea ar cunoaste totul despre tine – asta va face purtarea ta placuta tuturor si vorbele tale lipsite de semetie.

Nu descoperi o greseala veche fara a fi intrebata, caci in loc de rasplata pentru sinceritate vei primi batai peste rani pe care viata ti le-a adus si fara asta.

Nu multimea vorbelor dulci si nici iscusinta rasucirilor izbavesc de greselile trecutului, ci faptele bune care ajung sa le intreaca pe cele rele.

VI. Pentru a fi barbat, e nevoie sa faci mai multe lucruri; pentru a fi femeie, e nevoie sa nu faci anumite lucruri.

O mare ratacire a timpului nostru este aceea ca tot mai multe femei se silesc sa placa femeilor chiar mai mult decit barbatilor, nestiind ca atunci cind o femeie ajunge sa fie laudata de femei, inseamna ca ea a devenit suficient de neinteresanta pentru a nu mai fi o concurenta.

Femeile din ziua de azi isi fac poze nenumarate si isi lauda una alteia rochiile si buclele. Cheltuie bani pe haine si incaltari pe care barbatii nici nu le observa. Niciodata nu am auzit un barbat spunind despre o femeie: ce rochie si ce pantofi avea!

Atunci cind prorocul a zis: „Cei ce va lingusesc va vor raul”, s-a referit desigur si la laudele desarte pe care le aduna femeile unele de la altele.

Daca a te lauda cu frumusetea naturala e un lucru desert care descopera goliciunea dinauntru, cu cit mai rusinos este sa te lauzi cu frumusetea hainelor!

Exista o placere demonica de a savura invidia celor din jur, dar numai un suflet invidios se bucura atunci cind este invidiat pentru ceva.

Oricine lauda usor, defaimeaza usor.

VII. Cinsteste pe tatal si pe mama ta, oricum ar fi ei. Parintii nu ni-i putem schimba, dar atitudinea fata de ei – da.

Stiu ca ai viata ta si fiecare sintem unici si irepetabili, totusi adu-ti aminte de cite ori ai urmat sfaturi straine si incearca sa intelegi ce te-a facut sa le urmezi. inceputurile rele isi gasesc usor un sfatuitor.

A spune cuiva: „Fii tu insuti!” e ca si cum ai spune: „Zboara!” fara sa dai aripi. Daca un elefant iti spune: „Hai sa zburam!”, cel mai probabil el va cadea peste tine si te va strivi.

Nu uita: lumea nu a inceput cu tine si nu sfirseste cu tine. Daca te-ai nascut, e pentru ca te-ai inscris intr-o lege a firii lasata de Dumnezeu, iar asta trebuie sa-ti curme orice orgoliu. Esti tu in masura in care ajungi sa legi trecutul de viitor. Nu fi un capat de drum, fii o rascruce. Cauta si afla ce a fost bun la inaintasii tai pentru a transmite mai departe, caci tot ce este a mai fost si tot ce a fost va mai fi.

VIII. Daca vrei sa zbori, nu cauta o groapa, cauta un munte.

Nu e destul sa urci pe scena pentru a fi vazuta, trebuie sa mai fie si luminile aprinse. Nu locul inalt te face admirabila, ci lumina in care esti inconjurata.

O lumina usoara care iti cade pe fata te arata mai frumoasa decit un proiector care-ti bate din spate. Nu intoarce spatele luminii, pentru ca atunci fata ta va deveni o umbra neagra.

Daca lumina ta este cu tine, vei fi vazuta chiar daca lumea intreaga va fi cuprinsa de intuneric. Vedem pe celalalat doar in masura in care lumina fetei noastre cade pe fata lui si il face vazut.

IX Sa nu invinuiesti pe nimeni de infringerile tale: nici om, nici timp, nici loc, nici carte. A fi liber inseamna a fi singurul vinovat de tot ce ti se intimpla.

Asa cum o oglinda lovita de o piatra crapa in toate partile, tot asa o fapta necugetata poate atrage cele mai neasteptate urmari. Binele si raul din viata noastra se succed fara nici o logica, singurul fapt previzibil este trecerea in nefiinta.

Pentru a fi mai bun, nu e nevoie ca cineva sa fie mai rau decit tine. Daca vei cauta sa fii mai bun decit cineva, intotdeauna vei gasi pe cineva mai rau, care sa te faca sa nu-ti doresti schimbarea. Fii lumina, fii zbor – iar daca nu esti inca, atunci nimic din ce este pe pamint nu-ti scuza infringerea.

Rasplata iubirii este bucuria, nu cauta alte semne si incredintari.

X. Daca bucuria din inima ta se stinge, nu cauta motivul in celalalt, caci problema e in racirea dragostei tale.

Omul pe care nu-l mai iubesti nu este nici mai bun si nici mai rau decit atunci cind l-ai cunoscut – bucuria ta pe care o simteai in preajma lui il facea deosebit.

In dragoste nimeni nu o ia de la inceput -dragostea sau este, sau nu este.

Din Ieromonah Savatie Bastovoi, Cartea despre femei, Ed. Cathisma, 2015

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *