Romanii pastreaza curatenia si urmeaza regulile oriunde merg in lume. Mai putin in Romania. Bucurestiul este plin de gunoaie, dar nimanui nu pare sa ii pese.

Pentru o Capitala curata este nevoie de bun simt din partea cetatenilor in primul rand. Sociologul Gelu Duminica a explicat, pentru Digi 24, de ce cetatenii romani respecta regulile de bun simt in strainatate, dar nu si in propria tara, scrie unica.ro.

„Pentru ca am fost invatati. In perioada comunista, lumea fura de la stat si nu avea senzatia ca fura , pentru ca era a altora, nu era al meu. Plus ca binele comun nu prea conteaza, contez eu. Stai ma, adica toata lumea face la fel. Eu de ce nu as face? Suntem mai aproape de Orient , decat de Occident din punct de vedere al respectului fata de celalalt”, a afirmat sociologul. Potrivit acestuia, cel care face regulile este societatea.

„Zic bai ce misto e acolo, nici nu poti sa arunci pe jos, dar tu acasa tot pe jos aruncai si asteptai ca altcineva sa curete dupa tine”, a subliniat el. Cartoanele, PET-urile, resturile menajere pot fi vazute aruncate pe langa cosurile de gunoi.

„Proprietatea asta privata inseamna ce am eu, familia, restul, societatea nu e… Cerem sa se schimbe societatea, dar de la ea putere, eu nu am nicio treaba, eu sunt curat, harnic, ceilalti sunt naspa”, a precizat Gelu Duminica.

Potrivit statisticilor europene, Bucurestiul este unul dintre cele mai murdare orase din blocul comunitar, iar vina este a tuturor. Prin parcuri, pe strazi, prin mijloacele de transport in comun gasesti coji de seminte. De ce? Pentru ca romanii mananca seminte si apoi scuipa cojile pe jos. Exista insa persoane care incep sa ia atitudine impotriva celor lipsiti de bun simt.

O doamna care imprastia coji de seminte intr-un tren a devenit personaj negativ in toata tara dupa ce lectia primita de la o adolescenta a fost filmata si postata pe internet. Sociologii afirma ca cei care nu respecta regulile de bun simt sunt tot mai des mustrati de oamnii carora le pasa de mediul inconjurator.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *