Ana Barduc, sotia regizorului Valeriu Jereghi, a postat pe pagina sa de facebook 10 principii de educare a copiilor, formulate de Janusz Korczak — pedagog polonez, scriitor, doctor si activist social care a refuzat sa-si salveze viata de 3 ori:

1.Nu astepta de la copilul tau ca va fi ca tine sau cum iti doresti tu sa fie. Ajuta-l sa devina el insusi.

2.Nu cere de la copil rasplata pentru tot ce ai facut pentru el. I-ai daruit viata, cum ar putea sa te multumeasca? El va daruit viata altcuiva, iar aceasta este o lege ireversibila de recunostinta, scrie articolegenerale.eu.

3.Nu demonstra nemultumirile tale asupra propriului copil, pentru a nu-ti manca amarul la batranete. Caci, ce semeni aia vei culege.

4.Nu aborda problemele copilului cu superioritate. Viata e oferita fiecaruia dupa puteri, fii sigur, viata poate fi dificila pentru el, nu mai putin decat pentru tine, ba poate si mai mult caci nu are experienta.

5.Nu-l umili!

6.Nu uita, cele mai importante intalniri sunt intalnirile cu copiii nostri. Ofera-i atentia maxima — nu stii niciodata pe cine poti intalni in propriul copil.

7.Nu te chinui, daca nu poti face totul pentru copilul tau, dar tine minte: pentru copil nu s-a facut suficient, in cazul in care nu s-a facut tot posibilul.

8. Copilul nu e tir@n, care iti monitorizeaza intreaga viata, nu doar carne si s@nge. E cana pretioasa, pe care viata ti-a oferit-o pentru a pastra si dezvolta focul creativ din ea. Aceasta iubire nelimitata a mamei si a tatalui la care va creste nu „al nostru” sau „al meu” copil, dar un suflet.

9.Invata sa iubesti un copil strain. Niciodata nu te comporta cu unul strain cum nu ti-ai dori sa se comporte ceilalti cu propriul tau copil.”

10.Iubeste-ti copilul in orice ipostaza — netalentat, ghinionist, adult. Vorbind cu el, fii fericit fiindca copilul e o sarbatoare, care inca se desfasoara in viata ta.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *