Vestitele case bucovinene din lemn au ajuns cunoscute in toata lumea. Strainii le prefera pentru izolarea termica si fonica, dar si pentru confort, spun mesterii, incantati ca au numeroase comenzi.

Mesterii de case din Bucovina au dezvoltat o adevarata afacere cu astfel de casute. Multe sunt cerute la pachet cu tot cu mobilierul rustic specific zonei.

Un mester din Poiana Stampei a construit si livrat case din lemn in toata Europa. Preturile pornesc de la 300 de euro pe metru patrat si ajung pana la 700 de euro, in functie de pretentiile clientului.

Cristian Chiforescu, mester: „Avem pe partea de Franta, in Corsica, o casuta pe care am transportat-o cu vaporul si am montat-o pe o insula.”

Dupa semnarea contractului, casele sunt construite in Bucovina, lasate cateva luni la uscat, apoi dezasamblate si livrate clientilor. Tot mesterii merg si le asambleaza, scrie stirileprotv.ro.

Cristian Chiforescu, mester din Bucovina: „Avem un complex in Franta cu care ne mandrim. Un complex de 9 case care pastreaza stilul bucovinean. Ma refer la partea de acoperis, cu cerdac in fata.″

Un mester din Vatra Dornei si-a dezvoltat chiar o retea de distributie a caselor din lemn in Europa. El spune ca italienii din partea de nord sunt cei care s-au indragostit de casele din lemn rotund care pastreaza arhitectura bucovineana, cu acoperis in 4 ape si cerdac.

Vasile Chiruta, mester: „Se foloseste doar lemn, piatra si sticla. Exportam aceste case in 10 tari dni Europa, principalii parteneri sunt Franta, Elvetia si Germania.”

Tiberiu Vieriu, designer expert: „Exista cateva avantaje la casele noastre din Bucovina. Izoleaza fonic mult mai bine. Pe timp de vara ai avantajul ca iti ofera o clima care te incarca de energie.”

Marielle este din Olanda si vine frecvent in Romania. Si-a cumparat si ea o casuta din lemn pe care a amplasat-o intr-o zona turistica.

Marielle Dekker, cumparator olandez: „Casa din Romania rezista mult mai bine. Are 40 de metri patrati, are tot ce trebuie in ea: o baie, o bucatarie, doua dormitoare, un living mic. In total la am platit la final 20.000 de euro.”

Toti cei care i-au trecut pragul, au fost foarte incantati de casa romaneasca din lemn care a ajuns in Olanda.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *