Opt elevi din judetul Olt au obtinut media 10 la Evaluarea Nationala, iar Cristina, eleva la o scoala gimnaziala dintr-o localitate de langa Corabia, este printre ei. Si-a facut mama sa planga de bucurie atunci cand, in pauza de masa, a primit vestea de la fiica sa.

Cristina Postelnicu, din Orlea, judetul Olt, este, spune diriginta ei, prof. Doina Dima, „un copil deosebit“. „A invatat pana in ultima zi de scoala, credeti-ma, niciodata n-a considerat ca e prea mult. Nu cred ca a facut meditatii, dar daca un profesor ii dadea sa rezolve cinci teste, le rezolva pe toate, nu s-a plans. Ea a avut 10 in toti anii de gimnaziu, era oarecum un rezultat asteptat.

M-am bucurat, dar stiti cum? Din tot sufletul, din tot sufletul!“, a declarat diriginta fetei, care la ultima discutie privind orientarea in cariera a aflat de la eleva ca si-ar dori sa mearga la Filologie, la un liceu din Craiova, iar mai tarziu sa urmeze Facultatea de Jurnalism. Eleva a fost, doi ani la rand, la un pas de calificarea la Olimpiada Nationala de Limba Romana, obtinand al doilea punctaj la nivel de judet.

Are premii la mai toate disciplinele, la concursurile scolare, insa rezultatele au venit cu mult efort.

Chiar si asa, media 10 a luat-o prin surprindere. „Este o surpriza. Adica ma asteptam sa fi facut, dar nu-mi imaginam ca va fi 10 fix. In unele momente a fost greu, cand trebuia sa invat foarte mult, dar tot timpul mi-am dorit sa iau numai 10, pentru ca imi doream tot timpul mai mult de la mine. Imi doresc sa ma mut in alta tara si sa am un post foarte bun. Momentan nu stiu exact ce am sa fac, dar sper ca totul va fi foarte bine. Imi place foarte mult sa calatoresc“, a declarat eleva.

Cat despre orientarea profesionala, e si mai greu dupa acest rezultat. „Intr-un timp imi doream sa devin avocat sau judecator, dupa aceea am vrut Jurnalism, acum nu stiu. Ar trebui sa merg la Corabia la liceu, dar acum, ca am luat nota mare, ma gandeam ca poate am sa merg mai departe. Dar e si o problema, pentru ca ar trebui sa stau la internat“, a mai spus tanara.

Alegerea ei e greu de facut, pe de o parte pentru ca ii place Limba Romana, insa nu vrea sa renunte nici la Matematica, iar pe de alta parte va fi si o problema de costuri. La Corabia ar fi mai usor pentru parinti, care lucreaza in Corabia, la o croitorie, dar la Craiova costurile ar creste.

Calatoria in Anglia i-a deschis noi orizonturi Cristina nu a calatorit pana acum foarte mult, dar, intr-o vreme in care o matusa locuia in Anglia, iar tatal fetei lucra la randul sau tot acolo, au avut ocazia sa mearga toata familia. Atunci a descoperit ca i-ar placea mult sa calatoreasca, asa ca visul ei ramane acela de a studia intr-un domeniu care sa-i permita sa castige ulterior bine si sa poata sa descopere lumea. Pana atunci niciun efort nu i se pare prea mare. In timpul scolii se trezea la ora 6,30-7,00 pentru a se asigura ca are timp suficient sa invete. Uneori, seara, mai iesea sa stea de vorba cu prietenii din sat. Doar uneori, pentru ca serile erau destinate temelor, iar diminetile, invatatului la toate disciplinele.

N-a ratat nici orele de pregatite suplimentara, pe care profesorul de matematica, de exemplu, le-a sustinut la scoala, in fiecare zi, cu o ora inainte de inceperea programului obisnuit (in clasa a VIII-a a invatat dupa-amiaza), chiar daca alti colegi au mai sarit peste ele. „Parintii mi-au spus ca ma sprijina in orice decizie“ Mama Cristinei a aflat de rezultatul extraordinar inregistrat la Evaluare Nationala in pauza de masa. „Prima data am sunat-o pe mami, era in pauza de pranz. (…) L-am sunat si pe tata, n-a putut sa raspunda, dar dupa m-a sunat, i-am spus si a fost foarte fericit. Mi-au spus ca ma sprijina in orice decizie pe care o voi lua, nu-mi impun ceva“, a mai spus Cristina, care si-ar dori foarte mult sa vada marea, insa este constienta ca parintilor le-ar fi foarte greu si ii intelege. „Stiu ca se bucura foarte mult pentru mine si probabil si-ar dori sa-mi ofere surprize si de toate, dar eu ii inteleg ca nu pot.

Nu imi doresc nimic in mod special, imi doresc sa fie fericiti, prin reusitele mele sa le indeplinesc si lor visurile de parinti. (…) Tot timpul mi-am dori sa merg la mare, dar daca nu s-a putut… O sa merg intr-o buna zi“, a mai spus adolescenta.

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *