Parinte, o mama mi-a spus: „Sunt slaba trupeste si ma obosesc repede. Nici treburile nu apuc sa le termin si nici timp pentru rugaciune nu-mi ramane”.

– Sa-si simplifice viata, ca sa-i ramana timp si pentru rugaciune. Caci in felul acesta ea poate spori mult duhovniceste. Daca o mama si-a simplificat viata ei, dar se osteneste pentru ca are multi copii, atunci este indreptatita sa spuna „sunt obosita”.

Dar daca isi pierde timpul cautand sa-si aranjeze casa cat mai frumos pentru strainii care o vor vizita, atunci ce sa mai spui? Unele mame, pentru a le avea pe toate aranjate in casa, isi constrang atat de mult copiii, incat nu-i lasa nici macar sa miste un scaun sau o perna. Le impun disciplina militara si astfel copiii, desi se nasc sanatosi, din pacate cresc vatamati, scrie doxologia.ro.

Un om inteligent, daca va vedea intr-o casa cu multi copii toate lucrurile puse la locul lor, va trage concluzia ca, fie copiii sunt vatamati la minte, fie mama este barbara si le impune disciplina militara. Le baga frica in suflet si de aceea copiii se tem sa se joace. Odata am mers la o casa cu multi copii. Cata bucurie mi-au pricinuit copiii cu neoranduielile lor copilaresti, care stricau ordinea lumeasca – adica fiecare lucru sa fie pus la locul lui. Dar tocmai aceasta este cea mai mare neoranduiala, care il oboseste mult pe omul contemporan.

Sfantul Paisie Aghioritul

Extras din „Viata de familie”, Ed. Evanghelismos, Bucuresti, 2003, pag. 93-94

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *