Ori de câte ori ajungem într-o biserică, aprindem o lumânare fie la vii, fie la cei adormiți. Dar oare câți dintre noi știm ce să facem atunci când aprindem aceste lumânări, ca să nu îl supărăm pe Dumnezeu, așa cum spun sfinții părinți?

Prima condiție este să ne rugăm

Potrivit sfinților părinți, primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când aprindem o lumânare este să facem o rugăciune curată și din tot sufletul. Cei care nu fac acest lucru și aprind lumânările făcându-și doar semnul crucii, fac o mare greșeală. Și asta pentru că, spun sfinții părinți, Dumnezeu ia în considerare în primul rând flacăra minții și nu flacăra de la lumânare.

În al doilea rând, lumânarea care este aprinsă indiferent că este în biserică sau în afara acesteia, are caracter de jertfă. Atunci când aprindem lumânare, fie pentru vii, trebuie să spunem „Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele).”, iar când aprindem lumânări pentru cei trecuți la Domnul, să spunem „Pomenește Doamne pe adormiții robii Tăi (și spui numele)”.

Dacă aveți vreo cerere specială, vorbiți cu Domnul așa cum știți mai bine. El are grijă de fiecare dintre noi și ne răspunde.

Felicia Iederă

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *