Un antreprenor timisorean a contribuit cu aproape 20.000 de euro la campania de strangere de fonduri derulata in aceasta perioada pentru protejarea statiunii Baile Herculane.

Tinerii arhitecti din Asociatia “Locus” Timisoara, care au dat viata initiativei Herculane Project, au demarat in luna aprilie o campanie de strangere de fonduri pentru a pune in siguranta una dintre cele mai reprezentative cladiri de patrimoniu din Baile Herculane.

O parte din acoperisul cladirii Bailor Imperiale Neptun si un perete s-au prabusit in luna februarie, existand ricul major ca si alte parti ale cladirii sa aiba aceeiasi soarta. Voluntarii Herculane Project au anuntat pe pagina lor de Facebook ca au nevoie de 100 de mii de euro pentru a demara lucrarile de conservare, pentru care au facut un proiect tehnic si aveau deja autorizatie de construire de la Primaria Herculane. Un om de afaceri din Timisoara i-a anuntat ca va dubla suma care se va aduna din donatii, pana la 1 mai. Conditia a fost ca la momentul respectiv sa nu-i fie dezvaluita identitate.

“Fiul meu de 11 ani mi-a spus ca trebuie sa-i ajut pe acesti tineri”

Pana la 1 mai, in conturile Asociatiei Locus, care gestioneaza Herculane Project, s-au adunat 18.000 de euro, suma care este dublata de catre omul de afaceri timisorean Ovidiu Sandor

“Motivul pentru care am facut gestul asta este pentru ca fiul meu, de 11 ani, mi-a spus ca trebuie sa-i ajut pe acesti tineri. Am vazut initiativa acelor tineri arhitecti, legata de Herculane si la un moment dat am facut o vizita la Herculane cu copiii si am vizitat atat baia asta imperiala, cat si alte cladiri de acolo care au istorii similare care au o soarta la fel de trista.

Am decis ca e ceva ce trebuie sprijinit, din mai multe puncte de vedere. In primul rand cladirea in sine si locul in sine, care sunt o dovada fizica a istoriei noastre cu toate nuantele ei, cu perioada romana, cu perioada habsburgica, cu perioada austro-ungara, cu perioada comunista, cu toate straturile acestea si nuantele istoriei. In al doilea rand, cred ca este grozav ca in sfarsit tanara generatie incepe sa se implice din ce in ce mai tare in astfel de proiecte culturale sau sociale si cred ca genul asta de initiativa trebuie incurajat si sustinut.

Consider ca aceasta cladire, daca e repusa in valoare si daca ea devine un loc cultural sau social, poate sa ajute Baile Herculane, care sunt un loc fantastic, sa-si regaseasca calea si sa redevina o statiune celebra in Europa. Acest proiect cred ca poate fi un exemplu extraordinar despre cum poate o cumunitate sa se redescopere in jurul unui astfel obiect de patrimoniu”, a declarat Ovidiu Sandor.

Omul de afaceri a spus ca momentan nu are planuri de investitii la Herculane, dar ca pe langa rugamintea fiului sau a fost convins sa sprijine proiectul si de felul in care s-au implicat tinerii de la Asociatia Locus. Ovidiu Sandor spune ca a ales sa lanseze provocarea cu dublarea sumei tocmai pentru a face mai multe persoane sa se implice in aceasta initiativa.

“Am ales felul acesta tocmai din dorinta de a incuraja lumea sa se implice fiecare cu cat poate, pentru ca eu cred ca nu trebuie sa asteptam mereu sa faca altii si consider ca fiecare dintre noi putem contribui intr-o oarecare masura. Fie cum fac acesti tineri din asociatie, care se implica cu timpul si munca pe care o depun, dar si asa cum se implica si cei care au donat diverse sume de bani.

Eu sper ca proiectul acesta va parcurge etapele necesare si intr-un numar de ani, acea cladire sa fie readusa la frumusetea ei de odinioara si sper sa ajungem sa ne bucuram de ea”, a mai spus antreprenorul timisorean, relateaza fabricatinromania.info.

Ovidiu Sandor este un antreprenor din Timisoara, fondator si CEO al companiei Mulberry Development, cunoscuta la nivel national in special pentru dezvoltarea cu succes a proiectelor City Business Centre Timisoara si The Office Cluj Napoca. De asemenea, in 2016, Ovidiu Sandor a lansat proiectul ISHO din centrul Timisoarei, un proiect imobiliar mixt, premiat, in curs de dezvoltare in Timisoara.

Om de afaceri si colectionar de arta contemporana, dar si doctor in computer science al Royal Institute of Technology, Stockholm, Suedia, dl Ovidiu Sandor a initiat in 2015 cea mai importanta bienala de arta contemporana din Romania. Ajunsa la a doua editie in 2017, Art Encounters a reunit peste 300 de lucrari realizate de 150 de artisti din Romania si din strainatate care expun in 13 spatii din Timisoara si Arad, transformand regiunea -pentru cinci saptamani- in capitala artei contemporane.

Situatia Bailor Imperiala Neptun e incerta. Primaria Herculane, care este proprietara cladirii se judeca cu proprietarii terenurilor pe care se afla aceasta. Pana la finalizarea procesului nu se pot face decat lucrari de conservare si punere in siguranta.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *