Magdalena Morosanu a infiintat sectia de diabet de la Spitalul de Urgenta din Galati, fiind in prezent conferentiar universitar la Facultatea de Medicina din Galati, si conduce o clinica de de nutritie si de diagnosticare a diabetului. „Greutatea normala este cel mai puternic atu al sanatatii noastre“, subliniaza medicul in interviul acordat „Weekend Adevarul“.

Magdalena Morosanu (66 de ani) a schimbat multe perceptii gresite in Romania de-a lungul anilor vizavi de diabet si nutritie, prin prisma pacientilor care i-au trecut prin mana. In peste 30 de ani de cariera ca diabetolog, a ajuns, prin numeroase studii de caz, la concluzia ca atunci cand organismul depaseste chiar si cu un kilogram greutatea normala raportata la inaltimea persoanei in cauza, boala diabetica se poate instala rapid. In opinia sa, secretul unei alimentatii sanatoase sta in echilibrul dintre cantitatea de alimente consumate si caloriile pe care acestea le contin.

„Weekend Adevarul“: In ultimii ani s-a marit foarte mult numarul persoanelor bolnave de diabet. Care este motivul?

Dr. Magdalena Morosanu: Modificarea stilului de viata este principala cauza. La Galati, in 1993, aveam in evidenta 2.790 de pacienti cu diabet, iar acum sunt peste 30.000. La nivel mondial, in anul 2000 erau 150 de milioane de diabetici si se estima ca in 2025 sa fie cam 250 de milioane. In 2015, erau deja 415 milioane si se estimeaza pentru 2040 ca numarul acestora va ajunge la 620 de milioane. Vorbim acum de o epidemie globala de diabet. Totul pleaca de la obezitate, care, la randul ei, pleaca de la schimbarea stilului de viata. 90% din adultii diabetici, dar si copii, provin din randul persoanelor obeze. Acest lucru nu se intampla doar in tarile dezvoltate, ci si in cele slab dezvoltate, pe fondul migrarii tehnologiei alimentatiei si a sedentarismului.

GLUCOZA ESTE BENZINA, IAR INSULINA – SCANTEIA

Care sunt principalele cauze ale obezitatii?

Supraalimentatia si sedentarismul, cum spuneam. Supraalimentatia aduce calorii foarte multe, de care organismul nu are nevoie, iar sedentarismul face ca aceste calorii sa nu fie consumate, rezultand si aici un exces de calorii. Nu dulciurile conduc la diabet, ci cresterea in greutate, deci obezitatea, care este primul pas in dezvoltarea diabetului. Ce se intampla? Organismul este suprasolicitat in anumite directii metabolice si pe acest fond apar niste tulburari. Insulina este singurul hormon care duce zaharul in celule. Este acelasi principiu de functionare ca la un motor de masina. Glucoza este benzina, iar insulina este scanteia care produce arderea glucozei in celule, pentru ca noi sa putem trai. Cand avem mai multe kilograme decat ar fi normal, ele se opun efectului insulinei. Pe acest fond, se forteaza pancreasul ca sa poata asigura combustia. Fortandu-se ani multi, el nu va mai putea produce insulina si atunci se produc doua efecte majore in corp. Rezistenta in fata pancreasului de a produce mai multa insulina si apoi neputinta pancreasului de a mai produce insulina dupa ce a fost suprasolicitat. Din pacate, intr-un interval mare de timp, de 10-12 ani, diabetul se declanseaza in organism cu niste tulburari pe care nu le sesizeaza nimeni, decat cei avizati. Una dintre acestea este cresterea glicemiei dupa masa, care nu da niciun semn si care poate fi depistata doar in urma unor analize. Exista acum un test de toleranta la glucoza sau hiperglicemia provocata, cum se numea pe vremuri, si daca este facut rational, vom sti la orice persoana supraponderala sau obeza daca are o predispozitie sa faca diabet.

Mai stim sa mancam sanatos? Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos?

Ideea de a manca sanatos porneste de la dorinta de a atinge o greutate sanatoasa. Asta trebuie sa aiba in minte fiecare dintre noi. Ceea ce inseamna ca, in functie de inaltimea cu care m-a lasat Dumnezeu, sa am o anumita greutate. Atunci organismul functioneaza asa cum trebuie si da randament 100%. Cand depasim greutatea ideala pentru inaltimea noastra, corpul incepe sa se forteze. Greutatea normala este cel mai puternic atu al sanatatii noastre. Deci nu conteaza neaparat cat mananci, ci acest raport inaltime-greutate de care va vorbesc. Ca sa mancam sanatos, este bine sa incepem cu baza, si anume sa mancam de trei ori pe zi – dimineata, la pranz si seara. Mancarea sta in stomac o ora si jumatate, doua ore. Dupa ce stomacul se goleste, fabrica acid gastric si atunci este bine sa luam o gustare. Acesta este rolul gustarilor, sa fie ceva in stomac. Prin urmare, o alimentatie sanatoasa inseamna sa mancam de trei ori pe zi, iar intre cele trei mese sa luam o mica gustare. Eu o numesc o amageala, adica sa-i dai ceva stomacului. Intrebarea cea mai importanta este: care e masura in farfurie pentru a-mi pastra o anumita greutate?

Si care este?

Trebuie sa ne luam masura intre cantitatea de alimente pe care le consumam si numarul de calorii pe care acestea le contin. Fiecare organism functioneaza dupa o lege fundamentala: fiecare plus de calorii de care organismul nu are nevoie il transforma automat in grasime. Caloria este masura unei alimentatii sanatoase pentru o greutate normala. Noi nu prea ne dam seama de cat avem nevoie. Noi avem o programare, care este placerea de a manca. Din acest motiv, aceasta placere ne face sa intrecem masura cand este vorba de calorii si problema este ca nu realizam, nu constientizam. Suntem mereu pe fuga si nu este bine sa mancam asa, scrie estisanatos.com.

Dar cum este bine sa mancam?

Cand te asezi la masa, nu te uiti la televizor sau la calculator, nu citesti si nu faci nimic altceva, doar mananci. Te gandesti la faptul ca mananci. Bunicii nostri aveau o vorba: «La masa nu se vorbeste». Aceasta expresie sintetizeaza practic ce inseamna modul sanatos de a manca. Intotdeauna am crezut ca explicandu-i omului cu creionul in mana ce are de mancat in diabet, va intelege mai bine. Ca sa ma conving ca a inteles cum trebuie ce are de facut, ii dadeam din prima zi un creion si hartie ca sa scrie exact ce a inteles, sa vad cu ce a ramas dupa discutia cu mine. Am constatat atunci cu bucurie ca toate lumea era bucuroasa ca stie cum sa manance si ce sa manance. In primii ani la sectia de diabet din spital, cred ca aveam si cinci come diabetice pe saptamana. Coma diabetica cere o mare dedicatie, o atentie deosebita. Trebuie sa stai langa pacient pana cand il vezi ca se da jos din pat. Dupa 20 de ani de explicatii date fiecarui pacient si dupa ce am instruit asistentele medicale ca sa stie si ele sa explice aceleasi lucruri, nu am mai avut come diabetice ca sa le arat rezidentilor care veneau pe sectie. Diabeticii au inteles ce le facea rau si nu au mai facut acele lucruri si le-au transmis si ei mai departe, iar lipsa comelor diabetice in spital a fost rezultatul. Nu este o lauda, ci efectul pe termen lung. Abia dupa 20 de ani vezi care sunt efectele muncii tale. De cand am clinica de diabet si nutritie, m-am axat pe preventia complicatiilor cronice la diabetici.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *