Exodul fortei de munca din Romania catre tarile din vest continua in ritm accentuat, din cauza situatiei economice din tara. Specialistii estimeaza ca peste 7 milioane de persoane au plecat, adica aproape cat intreaga populatie activa care a mai ramas sa munceasca acasa.

Desi autoritatile sustin ca circa 5 milioane de romani au emigrat temporar sau definitiv, in realitate, numarul celor care au plecat in strainatate este mult mai mare. Cezar Caleap, director executiv al Asociatiei Internationale a Intreprinderilor Creative din Belgia (AIICB), a anuntat ca aproximativ 7 milioane de romani au parasit tara. “Dintre acestia, nu cred ca se vor mai intoarce 10% in Romania”, a spus Caleap, in cadrul seminarului „Bruxelles si calea spre succes“.

„Belgia poate fi pentru noi un prim proiect pe care sa-l creionam. Sunt convins ca exista multe alte zone de interes din punct de vedere al business-ului. E adevarat ca Belgia sau Bruxelles-ul nu sunt atat de ofertante din punct de vedere al business-ului, dar ce vreau sa spun este ca avem acolo diaspora romaneasca, este prima comunitate dupa belgieni. Nu stiu daca este o bucurie.

Diaspora romaneasca este prima comunitate si in Italia, si in Spania, si in Anglia si incepe sa nu mai fie in Romania. Ce stiu este ca, in realitate, avem aproape 7 milioane de romani plecati in strainatate, din care nu cred ca se vor mai intoarce 10% in Romania, sa fim constienti de asta”, a spus Caleap. Antreprenorul s-a declarat surprins de faptul ca a vazut in statisticile de la Ministerul de Externe faptul ca exista romani plecati inclusiv in Japonia sau America de Sud.

„Vorbesc despre cifre reale, ale celor cu rezidenta, in numar de 5 milioane, lucru care nu se comunica la noi corect. De asemenea, cel putin doua milioane de romani sunt intr-un du-te vino”, a adaugat Cezar Caleap.

170.000 de romani inregistrati in Belgia

Comunitatea romaneasca din Belgia numara in prezent 170.000 de persoane, din care 48.000 in capitala Bruxelles, a precizat Viorel Stoica, presedintele executiv al Asociatiei Internationale a Intreprinderilor Creative din Belgia. El a adaugat ca s-au format deja foarte multe familii mixte in aceasta
tara. Stoica a mai spus ca in cazul in care Romania ar construi asezari precum cele din Belgia, probabil ca 50% din cei plecati s-ar intoarce in tara.

Asociatia Internationala a Intreprinderilor Creative din Belgia a fost infiintata in august 2018. In perioada 22-24 februarie 2019 va organiza la Bruxelles o expozitie de produse si servicii la care vor participa circa 150 de firme din Romania si alte aproape 150 de firme ale romanilor din Belgia, alaturi de companii belgiene. Asociatia isi propune sa devina un centru de reprezentare cu antreprenorii romani care vor sa se dezvolte sau au dezvoltat deja afaceri in Belgia.

Cifrele prezentate de antreprenorii care activeaza in Belgia depasesc chiar si datele Eurostat, care a anuntat, in urma cu mai multe luni, ca ponderea populatiei active din Romania (cu varste intre 20 si 64 de ani) care a parasit tara s-a triplat in ultimul deceniu, de la 7,5% in 2007 la 19,7% in 2017. Tara noastra are, astfel, cel mai mare procent de populatie activa care munceste intr-un alt stat membru din UE. Media europeana a migratiei populatiei active este de 3,8% din totalul cetatenilor, scrie fabricatinromania.info.

Vesticii pleaca in alte tari in special pentru a-si deschide o afacere sau a lucra intr-un job de top, in timp ce romanii si cetatenii celorlalte state UE sarace migreaza din motive pur economice, pentru salarii mai bune si pentru ca nu vad nici o perspectiva reala de imbunatatire a situatiei din tara lor.

Daca imediat dupa intrarea Romaniei in UE majoritatea emigrantilor romani o reprezentau persoanele tinere, in ultimii ani pleaca tot mai multe persoane cu varsta de peste 45 de ani, majoritatea cu studii superioare.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *