Nu trebuie sa ai un spirit de observatie prea dezvoltat, atunci cand mergi pe un aeroport, pentru a observa ca majoritatea avioanelor de pasageri sunt vopsite in alb. Motivele sunt mai multe.

Albul este preferat in primul rand deoarece reflecta razele soarelui si radiatiile. Astfel, aeronava nu se incalzeste la interior la fel de mult ca una vopsita in alta culoare si se reduc costurile cu racirea cabinei. Vopseaua alba actioneaza ca un fel de „lotiune de protectie solara”, dupa cum spune un expert in aviatie. Mai mult, aceasta culoare se pastreaza in timp.

Un alt motiv pentru care este preferata culoarea aceasta este necesitatea de a proteja materialele compozite folosite in constructia avioanelor moderne. De exemplu, botul conic este realizat din plastic transparent subtire, deoarece adaposteste radarul. Suprafetele de control sunt construite si ele din materiale compozite. Acestea sunt vopsite in alb sau gri deschis pentru a fi protejate de soare, care le poate afecta in timp proprietatile, scrie stiai.net.

Totusi, asta nu inseamna ca avioanele vopsite in alte culori sunt periculoase. Doar ca acestea necesita costuri semnificativ mai mari de intretinere: e nevoie de mai multa energie pentru a raci cabina, iar vopseaua se degradeaza mai repede in bataia directa a soarelui.

Au fost si companii, precum American Airlines, care nu si-au vopsit deloc avioanele timp de zeci de ani. Totusi, din cand in cand aeronavele trebuiau lustruite, deoarece aluminiul tinde sa devina mat, iar costurile unei astfel de proceduri nu erau mici.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *