Un tanar in varsta de 31 de ani a muncit in Anglia pentru a pune pe picioare afacerea visata in Romania. Profitul il imparte prieteneste cu statul, iar planurile sale sunt abia la inceput.

George Joita are 31 de ani si a crescut printre ”rosii si castraveti”, la ferma parintilor din Baleni-Sarbi, un cunoscut bazin legumicol din judetul Dambovita.

Absolvent al Liceului Economic din Ploiesti, George a inceput doua facultati, administratie publica si marketing, insa lipsa de perspective l-au determinat sa le abandoneze pe ambele. A fost mai intai barman si ospatar, apoi mercantizor (merchandiser – lucrator comercial care are ca sarcina asezarea produselor pe raft si verificarea stocurilor).

Lire sterline pentru afaceri in lei

Inainte de a pleca la munca in strainatate, a lucrat alaturi de parinti, care au un mic magazin de legume/fructe intr-o piata ploiesteana.

In Anglia a plecat acum trei ani. A lucrat cateva luni pe an la o ferma de salata si radacinoase. Statea aplecat chiar si 15 ore pe zi, spune el pentru Adevarul. In primul an, a strans bani pentru a face nunta si s-a casatorit. In al doilea, s-a reintors in Marea Britanie pentru a strange bani pentru propria afacere. Patronul britanic il avansase deja ca supervizor.

„Cred ca a fost putin dezamagit ca nu am stat intreg sezonul anul acesta, insa, ca patron, cred ca m-a inteles“, spune George. Ploiesteanul a muncit afara doar pana a strans suficienti bani pentru a-si deschide propria afacere, un aprozar cu legume si fructe gustoase. Era o idee ce il bantuia de ceva vreme, doar de un spatiu adecvat, cu vad, mai avea nevoie.

In magazinul sau de cartier din nordul Ploiestiului, George vinde fructe si legume total diferite de cele din supermarketuri, relateaza magazinuldecase.ro.

„Merele din aprozarul meu sunt de la Voinesti, ceapa rosie de la Buzau, gogosarii, vinetele si ardeii de la Balta Doamnei, cel mai mare bazin legumicol din Prahova. Foarte rar, aduc din import produse care nu se gasesc la noi, cum sunt lamaile“, povesteste George care, in doar cateva saptamani, a cucerit cartierul, apoi orasul, si, mai nou, clienti care vin inclusiv din Bucuresti sau din Campina si care au auzit de la prieteni despre aprozarul sau in care se gasesc legume si fructe cu gust.

George aduce, de obicei, marfa putina si proaspata, uneori si pe comanda cum se intampla, de exemplu, in aceasta perioada, in care gospodinele prepara zacusca sau pun muraturi. „Am clienti fideli care vor sa manance cat mai sanatos si prefera sa faca un drum si pana la magazinul meu, chiar daca de aici nu-si pot lua, de exemplu, si dero si paine“, spune tanarul afacerist care spune ca interesul pentru mancarea sanatoasa este foarte crescut din partea clientilor.

Planuri de viitor – ambalarea fructelor si legumelor pentru mai multa igiena

Urmatorul pas este deschiderea unei linii de ambalare a legumelor si fructelor, deoarece este mai igienic astfel, spune George. Apoi, isi doreste sa puna umarul la aprovizionarea marilor magazine din Romania doar cu marfa autohtona de calitate.

Tanarul este in prezent in cautare de producatori bio de la care sa procure legume si fructe pentru bebelusi.

„Tendinta clientilor este de a pune egal intre mine si intermediarii din piete. Eu nu-i pot convinge, poate, ca eu iau marfa direct de la producatori, dar eu stiu foarte clar ca ceea ce ma diferentiaza pe mine fata de ei este casa de marcat. Din profitul acela, de 50 de bani, traiesc si eu, si statul. Intermediarii din piete nu platesc nimic la stat“, spune George.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *