In ultimii ani, tot mai multi tineri prefera o diploma de bacalaureat fara nicio perspectiva, in locul unei calificari la o scoala de meserii intr-un domeniu cautat.

Tocmai de aceea, zeci de companii au semnat parteneriate cu astfel de unitati de invatamant, pentru a pregati viitori meseriasi. Trist este ca putini se inghesuie sa participe, iar acest lucru creeaza un gol imens pe piata muncii, scrie stirileprotv.ro.

La Liceul Tehnologic “Regele Ferdinand” din Timisoara, profesorii au incercat sa formeze anul trecut patru clase in sistem dual pentru a pregati electricieni si operatori in industria auto. Au venit insa elevi doar pentru doua.

Luminita Filip, director Liceul Tehnologic “Regele Ferdinand I”: „Se angajeaza in proportie de 80 la suta, doar cei care nu doresc, nu se angajeaza. Salariile, dupa ce termina, sunt destul de mari. Am vazut fluturasul unui fost elev care este angajat – este mai mare decat al unui profesor.”

Alexandru si Ovidiu sunt elevi in clasa a IX-a. Au fost incurajati de parinti sa mearga la profesionala, insa astfel de exemple sunt din ce in ce mai putine.

Cosmin Hogea director adjunct Liceul Tehnologic de Vest: „Inca mentalitatile vechi se pastreaza prin care fiecare parinte doreste ca, copilul lui sa faca un liceu, netinand cont de aptitudinile lui.”

Liceele care au clase profesionale merg impreuna cu reprezentanti ai companiilor la intalniri cu elevii si parintii, insa de multe ori o fac in zadar.

Alina Bratu director de comunicare companie: „Nevoia este foarte mare pentru ca timp de trei ani de zile putem sa ii pregatim si sa fie gata pentru calificarea respectiva.”

“Ma stresam cu bacul si decat sa ies de pe bancile liceului sa nu am nici o meserie, mai bine am ales sa vin la scoala profesionala sa am o diploma de calificare si sa am un serviciu asigurat”, spune un elev.

In tari ca Germania, Austria si Elvetia, sistemul dual de invatamant este foarte performant. Aici, un muncitor calificat castiga cat un absolvent de studii superioare.

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *