Zilele de Post sunt cele duhovnicești. Așa gândesc monahii când începe sfântul Post al Paștelui, pentru că atunci tot creștinul simte că plutește deasupra pământului. „Dacă am păcătuit, vom posti pentru că am păcătuit. Dacă n-am păcătuit, vom posti ca să nu păcătuim. Să dăm ceea ce avem: Postul, şi vom primi ceea ce nu avem: nepătimirea”.

Postul în vechime

În primele secole după Hristos, unii obișnuiau să postească doar în Vinerea Patimilor, alții cu doar două zile înainte de sfânta sărbătoare, dar existau și persoane care reușeau să se înfrâneze de la mâncare timp de opt săptămâni.

La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Sfintelor Paști a fost împărțit în Postul prepascal (Postul Păresimilor) care ţinea până la Duminică Floriilor, cu o durata variabilă şi Postul Paştilor (Postul pascal), care ţinea o săptămână, respectiv din Duminică Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat că durata acestui post să fie de şapte săptămâni, durata prezenţa şi astăzi.

Se mănâncă doar o dată pe zi, seara

Potrivit tradiției bisericii, în Postul Paștelui se procedează astfel: în primele două zile din prima săptămână se ajunează până seara, când se consumă doar puțină pâine și se bea apă.

La fel se procedează și în primele trei zile și ultimele două zile din Săptămâna Patimilor. Miercurea se mănâncă doar seara pâine și legume fierte fără untdelemn. În restul postului în primele cinci zile ale săptămânii se mănâncă doar o dată pe zi, seara, iar sâmbătă și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și se bea puțin vin. O atenție deosebită au primit persoanele bolnave, care pe toată perioada postului pot mânca gătit cu untdelemn și pot bea puțin vin.

Felicia Iederă

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *