Sa ne gandim la momentul cand eram copii, vacantele de vara pareau fara sfarsit si asteptarea intre doua Craciunuri parea sa dureze nu un an, ci mai multi.

Totusi, pe masura ce am inaintat in varsta, aceasta perceptie se schimba, saptamanile, lunile si anotimpurile trec in viteza.

Cum este posibil acest lucru? Am devenit asemeni lui Făt Frumos, care crestea intr-o zi cat altii in 3?

Perceptia timpului se schimba pe parcursul vietii, iar la varsta adulta, timpul pare sa treaca din ce in ce mai repede.

Aceasta este explicatia pentru faptul ca ne simtim permanent presati si depasiti? Sa fie aceasta cauza perceptiei deformate a timpului?

Mai multe teorii incearca sa explice aceasta senzatie de accelerare a timpului odata cu varsta.

Una dintre ele spune ca este vorba despre o degradare progresiva a ceasului nostru biologic, din cauza incetinirii naturale a metabolismului, pe masura trecerii anilor: cand imbatranim, respiratia si bataile inimii se domolesc.

 

In cazul copiilor, lucrurile stau altfel, inima lor bate mai repede, iar plamanii sunt activati in mai mare masura. Aceasta intensitate mai mare a activitatii lor biologice este cea care le da iluzia unui timp dilatat.

O alta teorie spune ca aceasta senzatie are legatura cu cantitatea de noi perceptii la care suntem expusi, pe parcursul vietii.

In fata unor stimuli inediti, creierului ii trebuie mai mult timp sa trateze informatia, ceea ce da senzatia ca timpul se dilata: de aceea cei care au supravietuit unui accident vorbesc adesea ca au impresia unui film care se deruleaza cu incetinitorul in secundele care preced evenimentul…

Care este parerea ta despre trecerea timpului? Cum o percepi?

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *