Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, căsătoria a a fost una dintre cele mai importante instituții sociale. De ce apare mariajul?

Din două motive: dragostea și interesul, caz în care, de cele mai multe ori se ajunge ca cei doi parteneri să aibă vieți separate și într-un final să se ajungă la divorț. O scurtă istorie a despărțirii în rândurile de mai jos.

Interzis în cultura occidentală

Conceptul de divorț se regăsește încă din Antichitate, fiind pe deplin dezvoltat în Grecia Antică. Astfel , o persoană putea divorța doar cu acceptul unui magistrat, căruia trebuia să îi prezinte motivele deciziei sale . Dacă acestea erau considerate suficiente , magistratul îi permitea celui interesat să realizeze divorțul, respectiv separarea.

Dacă în Roma Antică renunțarea la căsătorie era posibilă pentru toți cei dornici în acest sens, creștinarea Imperiului Roman a adus restricții și interdicții privind divorțul, începând cu Împăratul Constantin.

După secolul XX, divorțul a fost interzis cu desăvârșire în cultura occidentală, căsătoria fiind obligatoră pe viață. În anul 1563 Conciliul de la Trent a hotărât ca toate căsătoriile să fie oficializate în fața unui preot și a unor martori, lucru care făcea ca biserica să aibă multă putere asupra vieții de cuplu.

În secolul XVI, divorțul a început să facă istorie tot în cultura occidentală. În ciuda interdicțiilor bisericii, au început să apară tot mai multe motive de divorț, de la precurvie, nebunie, absența îndelungată a partenerului până la nepotrivire de caracter și bineînțeles înșelătoria.

Felicia Iederă

Loading...
Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *